​Niet meer op voorhand betalen om naar de rechter te gaan

le jeudi 14 juin 2018 06:00 VRT NWS

Wie voortaan naar de rechter stapt, moet bij de start van de procedure geen rolrechten meer voorschieten. Dat was tot nu toe wel het geval. Die rolrechten zijn een soort belasting op het voeren van een procedure. 

Stel: u wenst naar de rechter te gaan, omdat uw buurman te veel lawaai maakt. Dan moest u tot nu toe eerst de kosten betalen om die rechtszaak op te starten. Wanneer u op het einde van de zaak gelijk kreeg, moest uw buurman - de verliezende partij - die kosten aan u terugbetalen.

Dat verandert nu. Vanaf nu moet geen van beide partijen op voorhand rolrechten betalen. De verliezende partij zal op het einde van de rit voor de kosten moeten opdraaien, en de overheid zal ervoor moeten zorgen dat die kosten geïnd worden. Daardoor ligt het risico bij de overheid, mocht de verliezende partij niet kunnen betalen. 

De drempel om naar de rechter te stappen wordt dus verlaagd en daar is de Orde van Vlaamse Balies enthousiast om. “De huidige regeling van de rolrechten is een financiële drempel voor het voeren van een procedure", zegt woordvoerder Hugo Lamon. "Nu valt dat weg en komt er een eerlijker systeem in de plaats. Nu moet de overheid kunnen garanderen dat iedereen zonder financiële obstakels zich tot de rechter moeten kunnen richten."

Helen Goedgebeur