Geens waarschuwt voor gokken: ‘Voetbal moet plezant blijven’

le jeudi 28 juin 2018 10:39 De Standaard

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil geen gokreclame meer tijdens liveverslaggeving van sportwedstrijden, zoals het WK voetbal. Ook als kinderen kijken, wil hij de reclame verbieden.

Het wereldkampioenschap voetbal is voor gokbedrijven de gelegenheid bij uitstek om klanten te lokken. Getuige daarvan zijn de reclamespots voor, tijdens en na wedstrijden. Minister Geens lanceert nu, op de dag dat de Rode Duivels hun derde wedstrijd op het WK spelen, een video waarin hij waarschuwt voor de gevaren van gokken (zie video hierboven).

Het filmpje komt er na kritiek op de VRT, dat reclamespots uitzendt die het gokken verheerlijken. VRT-woordvoerder Hans Van Goethem verklaarde gisteren in De Standaard dat de handen van de VRT gebonden zijn.

Plezant voor iedereen

‘Als minister van Justitie wil ik geen gokreclame tijdens liveverslaggeving van sportwedstrijden’, aldus Geens, die in het filmpje te zien is als voetbalcoach. ‘Reclame voor kansspelen en weddenschappen zet spelers aan tot gokken en kan gokverslaving in de hand werken.’

Geens wil ook ‘geen gokreclame vijftien minuten voor en na programma’s die gericht zijn op kinderen en minderjarigen’. Ook is hij niet te vinden voor gokreclame op sportuitrusting en materiaal van voetbalploegen van minderjarigen. 'Want voetbal moet plezant blijven voor iedereen.’

Gokreclame is overal

Academici hebben de voorbije weken al gewaarschuwd dat die spots gokken ‘normaal’ maken, zeker bij kinderen en jongeren. Ex-verslaafden hebben uitgebreid aandacht gekregen in de media met hun boodschap dat reclame voor gokwebsites werkelijk overal is. Zeker in deze WK-periode.

Vanmiddag zijn er ook vragen over in het Vlaams Parlement. Imade Annouri (Groen) trok al eerder aan de alarmbel. ‘De openbare omroep mag niet zomaar meedoen aan het voorstellen van gokken als een onschuldig tijdverdrijf. Het is en blijft risicovol gedrag.’

De minister werkt aan een nieuwe kansspelwet om spelers te beschermen tegen gokken en minderjarigen of kwetsbare groepen te beschermen tegen gokreclame.

Lisez l'article »