​Opvangcentra mensenhandel mogen verder doen

le lundi 09 juillet 2018 09:40 Het Laatste Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hebben de erkenning van drie opvangcentra voor slachtoffers van mensenhandel verlengd, zodat ze ook subsidies blijven krijgen. "Ze spelen een cruciale rol in het oprollen van smokkelbendes."

Ons land telt drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel: Payoke in Antwerpen, Sürya in Luik en Pag-Asa in Brussel. Zij vangen slachtoffers op, maar kunnen zich namens hen ook burgerlijke partij stellen in misbruikzaken en hen overtuigen om mee te werken aan het oprollen van smokkelbendes. Volgens Geens en Francken zijn de centra cruciaal in de strijd tegen mensenhandel. Daarom verlengden ze de erkenning, waardoor de centra ook de komende vijf jaar kunnen rekenen op een jaarlijkse subsidie van 250.000 euro.

De regering besliste eerder al om de slachtoffers die de centra opvangen meteen een tijdelijk verblijf van 45 dagen toe te kennen, om hen even tot rust te laten komen. Als ze ook meewerken om de smokkelbende op te rollen, kan hun verblijfsvergunning verlengd worden. In 2017 hebben de centra 140 nieuwe begeleidingen opgestart voor slachtoffers, waarvan 121 voor mensenhandel en 19 voor mensensmokkel.

(ARA)