​Geen 'loot boxes' meer voor Belgen

le vendredi 13 juillet 2018 09:15 De Standaard

In het spel 'CS:GO' kunnen spelers vanuit België geen 'loot boxes' meer openen. Dat was een eis van de Kansspelcommissie, die ze als gokken beschouwt. De Commissie overweegt gerechtelijke stappen tegen ontwikkelaars van andere games.

Dominique Deckmyn

De Kansspelcommissie onderzocht op vraag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) of de zogenoemde 'loot boxes' in games een vorm van gokken zijn. In april concludeerde de Commissie dat dat alvast voor drie populaire games het geval is: Overwatch (van Blizzard), Fifa 18 (van EA) en Counterstrike: Global offensive (van Valve). Na onderhandelingen tussen de Kansspelcommissie en de gamingindustrie is Valve nu door de knieën gegaan: het biedt de (zeer lucratieve) loot boxes niet meer aan in ons land en in Nederland.

Loot boxes zijn virtuele 'schatkisten' die je in een game kunt kopen of verdienen. Ze bevatten virtuele goederen die je in het spel kunt gebruiken. Voor een aantal gameontwikkelaars zijn ze een belangrijke bron van inkomsten geworden. Maar wanneer die loot boxes worden aangekocht met echt geld (of met virtueel geld dat je in echt geld kunt omzetten) en je weet niet wat de waarde is van de goederen in de schatkist, is er sprake van gokken, vindt de Kansspelcommissie. De Nederlandse tegenhanger, de Kansspelautoriteit, kwam tot gelijkaardige conclusies.

Vorige maand stelde Valve al een eerste beperking in: Nederlandse gamers mochten de inhoud van loot boxes niet meer verhandelen. Daar kwam toen enig protest op van gamers. Nu gaat Valve nog een eind verder: Belgische gamers reageren op het gamingplatform Steam vrij rustig op de vaststelling dat zij geen loot boxes meer 'mogen' openen. Heel wat gamers vinden dat de handel in loot boxes de games ontsiert. 'Dit is echt goed nieuws, hopelijk geldt dit gauw voor de hele EU', klinkt het zelfs.

Fifa onder druk

'Voor ons is dit een heel belangrijke eerste stap', reageert Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie. 'Wij hopen nu dat de andere betrokken bedrijven dit voorbeeld zullen volgen'. Wat EA en Blizzard zullen doen, is nog niet duidelijk. Van Blizzard wordt gefluisterd dat het weleens het voorbeeld van Valve zou kunnen volgen. Bij EA lijkt dat moeilijker te liggen. In mei bevestigde de gamingreus aan zijn investeerders dat hij loot boxes zal blijven aanbieden in toekomstige games, en bij regulatoren overal ter wereld zal argumenteren dat er geen sprake is van gokken. Als EA voet bij stuk houdt, kan de Kansspelcommissie druk zetten op de Fifa, die meeprofiteert van de loot boxes in Fifa 18.

Er zijn geen verdere gesprekken gepland, zegt Naessens. 'Wij zijn nu de volgende stap aan het voorbereiden, en dat is de gerechtelijke weg.' Als EA en Blizzard zich tegen het eind van deze maand niet in orde stellen met de Belgische wetgeving, stapt de Kansspelcommissie naar het parket. Op overtredingen van de kansspelwetgeving staan gevangenisstraffen tot vijf jaar en boetes tot 800.000 euro. Die bedragen kunnen worden verdubbeld als er minderjarigen betrokken zijn. De Fifa zou een boete tot 400.000 euro kunnen krijgen.

'Ik ben tevreden dat de Kansspelcommissie resultaten boekt bij een grote internationale uitgever en ben ervan overtuigd dat ze ook andere uitgevers zal blijven wijzen op hun grote verantwoordelijkheid', reageert minister Geens. 'Het kan niet dat kinderen en volwassenen plezier zoeken en ongewild met kansspelen worden geconfronteerd.'

Dominique Deckmyn