​“Met haar trouwen kan niet, maar je mag wel van je mama blijven houden”

le vendredi 13 juillet 2018 09:31 Krant van West-Vlaanderen

DAMME - De zesjarige Henri Lenoir uit Den Hoorn bij Damme ziet zijn mama zo graag dat hij met haar wil trouwen. Hij vond er niet beter op dan een brief te schrijven naar minister van Justitie Koen Geens, met de vraag om de wet aan te passen. “Dat kan ik niet doen, maar je mag wel heel je leven heel veel van je mama blijven houden”, liet de minister weten in een handgeschreven briefje ...

Door Piet De Ville en davy coghe

Dat de liefde tussen zoon en moeder wel érg groot kan zijn, wordt bewezen door het verhaal van de zesjarige Henri Lenoir uit de Moerkerkse wijk Den Hoorn bij Damme. Henri is het zoontje van Febronie De Leyn en Jonas Lenoir. Het jongetje heeft net het eerste leerjaar afgerond en is een erg pienter kereltje dat bovenal enorm veel van zijn mama houdt. “Telkens als hij gaat slapen, ga ik mee om nog een verhaaltje te vertellen of wat te babbelen”, vertelt zijn mama Febronie. “Dan zegt hij me telkens hoe graag hij me ziet, zoals dat wel vaker gaat met jongetjes van die leeftijd ten aanzien van hun mama. Maar een tijdje geleden ging het nog wat verder en zei hij: Mama, ik zie je zo graag dat ik met je zou willen trouwen. Ik heb hem toen geduldig uitgelegd dat dit eigenlijk niet mogelijk is, want dat mama al met papa getrouwd is en dat dit ook niet mag van de wet. Hij was niet echt tevreden met dat antwoord en piekerde er nog wat over ...”

“Onlangs bracht hij het dan opnieuw ter sprake”, vervolgt mama Febronie. “Als het niet mag van de wet, kan de wet dan niet aangepast worden? vroeg hij zich af. Is er geen minister die de wet kan veranderen? Ik zal anders een brief schrijven naar de minister met de vraag om dat te regelen.”

Henri is duidelijk een doorzetter, want hij zette zich daadwerkelijk aan het schrijven. “Ik stond er eigenlijk wel van versteld dat hij al zo goed kan schrijven op die jonge leeftijd”, zegt Febronie. “In het eerste leerjaar worden er tegenwoordig al hoge eisen gesteld en blijkbaar kan hij goed mee. Er staan wel schrijffouten in die brief, maar hij kan toch al zinnen formuleren. Ik was natuurlijk wel gecharmeerd en wat geëmotioneerd toen hij me dat briefje toonde. Hij wilde dat ik er voor zou zorgen dat het bij de minister terecht kwam. Ik toonde het ook eens aan mijn man en die vroeg zich af of het echt nodig was om dat effectief te versturen. Maar ik wilde mijn zoontje toch niet teleurstellen en zocht de contactgegevens op van de bevoegde minister, Koen Geens.”

Minister Geens nam de vraag van Henri duidelijk ter harte: hij stuurde een handgeschreven briefje terug waarin hij stelde dat hij blij is dat Henri zo veel van zijn mama houdt. “Zonen hebben nooit met hun moeder mogen trouwen”, lezen we in zijn brief. “Daar zouden geen gezonde kleine baby’s van komen. Ik kan de wet dus niet veranderen, maar je mag wel heel je leven heel veel van je mama blijven houden.”

“Met het antwoord op zich was Henri niet zo tevreden, want de wet kan dus niet aangepast worden”, lacht Febronie. “Maar hij heeft nu toch een beetje duidelijkheid … En is bovendien ook apetrots dat hij een handgeschreven brief van de minister heeft gekregen!”

Lees het artikel in de Krant van West-Vlaanderen »