​Renovatiewerken gerechtsgebouw eindelijk uit de startblokken

le jeudi 13 septembre 2018 09:56 Het Nieuwsblad


De Leuvense rechters en advocaten hebben er jaren op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover. De stellingen zijn opgebouwd en de broodnodige renovatiewerken kunnen beginnen.

“Dankzij de renovatie zal de Leuvense rechtbank nog jaren kunnen gebruikt worden”, zegt minister Koen Geens (CD&V), die gisteren een rondleiding in de rechtbank kreeg. “Dit gebouw is heel stevig. Het is zelfs in betere staat dan het bijgebouw dat in de jaren zeventig gebouwd werd. Het is een gebouw van ongeveer honderd jaar oud en dus is het normaal dat er renovatiewerken nodig zijn. Ik ben blij dat die nu eindelijk kunnen beginnen.”

In het gebouw zelf zijn onlangs enkele kleine werken gebeurd, waardoor alles er redelijk goed uitziet. Maar toch zijn er nog enkele problemen. Zo zijn er lekken in het dak. Een paar jaar geleden vielen er zelfs pannen van het dak. “Zo heeft de zolder nog veel onbenutte ruimte”, zegt Geens. “Daar zijn zeker stabiliteits- en isolatiewerken nodig. Op die manier kunnen we de zolder weer gebruiken. Het gebouw zelf is eigenlijk nog in goede staat. Situaties zoals het ingestorte plafond in het gerechtsgebouw in Brussel, zal je hier niet tegenkomen. Maar met een beter geïsoleerde gevel, dak en ramen, zullen we wel veel energiekosten kunnen vermijden.”

De Regie der Gebouwen trekt 4,3 miljoen euro uit voor de werken. De ramen worden vernieuwd en de gevel wordt gereinigd en gerenoveerd. Ook het dak wordt hersteld. Daarnaast zullen er kleinere werken uitgevoerd worden, die de toegankelijkheid van het gebouw voor onder andere mindervaliden verbeteren.

Hoge werkdruk

De werken maken het dagelijkse leven in het gerechtsgebouw niet eenvoudig. Omdat er nieuwe ramen geplaatst worden, moeten alle lokalen beurtelings leeggemaakt worden. Dat veroorzaakt een tijdelijke hogere werkdruk. Toch zijn de reacties op de renovaties positief. De renovatie zal er immers toe leiden dat bijvoorbeeld de kosten voor de verwarming zullen dalen. De magistraten hopen dat er daardoor budget vrijkomt voor nog meer verbeteringen in het gebouw.

De stellingen zijn opgebouwd, dus de renovatiewerken kunnen van start gaan. Als alles goed gaat, zullen ze ongeveer 250 werkdagen duren.

Hannelore Smitz