​Al duizenden “verdoken” wapens ingeleverd

le mardi 18 septembre 2018 08:22 Het Nieuwsblad

Nog tot eind dit jaar hebben landgenoten de kans om munitie, wapens en laders die nooit vergund werden, aan te geven. Tot dan loopt een periode van amnestie die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) invoerde in de hoop een pak illegale wapens uit de wereld te krijgen. En dat er nog veel niet-vergunde wapens circuleren in Belgische huiskamers, blijkt uit recente cijfers. Zo werden tussen maart en juli alleen al 8.687 aangiftes gedaan. Vaak blijkt een particulier meerdere aangiften te doen, goed voor vijfduizend Belgen die de voorbije maanden aangifte deden. Per wapen, lader of munitie moet immers een aparte aanvraag worden ingediend. Een deel van de aangegeven wapens verdwijnt definitief uit het circuit, een deel wordt verkocht. Een laatste, kleiner deel wordt onklaar gemaakt, ­zodat eigenaars ze zonder vergunning mogen bezitten.

De provincie Luik is koploper qua aangiftes (4.508), in Vlaanderen spant Vlaams-Brabant de kroon (631). Geens is tevreden met die cijfers. “De strijd tegen zware criminaliteit gaat door. Daarom halen we wapens zo veel mogelijk uit het illegale circuit. Deze laatste regularisatieperiode biedt alleen maar meer transparantie.” (phu)