​Most Wanted-crimineel die ons land werd uitgezet opgepakt in Albanië

le samedi 22 septembre 2018 09:56 VRT NWS

De Albanese zware crimineel Safet Rustemi, die ondanks een veroordeling ons land werd uitgezet, is opgepakt in Albanië. Dat staat in het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Rustemi kreeg in ons land een celstraf van 9 jaar voor onder meer mensenhandel en drugs, maar toch werd hij het land uitgezet. 

Anne Vanrenterghem

za 22 sep

08:54

Begin juli was er heel wat te doen rond de zaak Rustemi. De man stond op de lijst 'Belgium's Most Wanted', een lijst van de federale politie met de meest gezochte criminelen in ons land. Hij was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar, voor onder meer mensenhandel en drugs. En toch werd hij het land uitgezet. Enkele maanden later wordt de man nog twee keer veroordeeld in ons land bij verstek. Hij krijgt daarbij nog eens twee celstraffen, van samen 13 jaar. Alles samen moet de man dus in principe voor 22 jaar de Belgische gevangenis in, hoewel er bij de laatste twee veroordelingen nog beroepsmogelijkheden zijn

 

Maar de Dienst Vreemdelingenzaken zet Rustemi dus ondanks zijn eerste veroordeling toch ons land uit, op 14 juni 2017, omdat hij hier illegaal was. Tot groot ongenoegen van de politie. "Rustemi is op dit ogenblik een van de zwaarste voortvluchtige criminelen. De man is nog altijd actief in de criminaliteit. De politie heeft zwaar geïnvesteerd in het onderzoek naar zijn misdrijven. Die straf van 22 jaar moet worden uitgevoerd, die man hoort achter de tralies", zo liet Martin Van Steenbrugge verstaan, de chef van het FAST-politieteam, dat voortvluchtige criminelen opspoort. "Nooit hebben wij een officiële vraag van justitie gekregen om hem ter beschikking te houden van het gerecht", zo is het antwoord van de Dienst Vreemdelingenzaken.


Maar Safet Rustemi is nu gisterenavond dus opgepakt in Albanië, in de hoofdstad Tirana. De arrestatie zou gebeurd zijn in het kader van een onderzoek naar een internationale drugsbende, waar hij ook deel van zou uitmaken. De bende wordt ook verdacht van witwaspraktijken en moord. In het kader van dat onderzoek gebeurden gisterenavond in Nederland en Albanië tegelijkertijd 11 arrestaties.

Minister Geens: "Rustemi zal zijn straf in Albanië uitzitten"

De bedoeling is nu dat Rustemi zijn celstraf, die hij in ons land kreeg, zal uitzitten in Albanië. Hij wordt dus niet naar België gebracht. Daarover is er een samenwerkingsakkoord. "We hebben een akkoord om de uitvoering van de straf wederkerig in beide landen te landen doorgaan. Wij hebben hen dus gevraagd om de straf daar te laten uitvoeren, en dat gaan zij ook doen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Na de heisa: Justitie en DVZ gaan beter samenwerken

Na de heisa over de uitzetting van Rustemi pleegde minister van Justitie Geens overleg met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken. Ze wilden bekijken hoe de samenwerking beter kon in zaken van criminelen zonder papieren.  Intussen zijn ook werkgroepen bezig met de problematiek, zo klinkt het op het kabinet van Francken. Minister Geens zegt ook dat er zeer binnenkort referentiemagistraten zullen worden aangeduid op de verschillende parketten. Zij moeten dan steeds bereikbaar zijn voor de Dienst Vreemdelingenzaken, zodat snel kan gereageerd worden op vragen over eventuele repatriëring.

Lisez l'article »