De week van Geens 1 tot 12 oktober

le samedi 13 octobre 2018 07:00 Bulletins

Op de jaarlijkse viering van de geboortedag van Mahatma Gandhi op het Indisch consulaat, mocht ik de gelegenheidsrede houden. Het was dit jaar zelfs zijn 150e geboortedag.

Ik stelde in mijn toespraak een gelegenheidstafel samen van de twaalf grootste mannen en vrouwen aller tijden. Gandhi zat de tafel voor, omdat hij als enige drie continenten bereisd en gekend had. Omdat de twaalf disgenoten allemaal gestorven waren, vertaalde ik vrij de inhoud van hun gesprek. Vanop afstand lieten ze weten dat de wereld er nooit zo goed aan toe was geweest, maar dat het nog veel beter kon. President Lincoln vroeg ons de rechtsstaat beter te respecteren. Mahatma Gandhi verwees naar Indië als spectaculair voorbeeld van het gegeven dat de democratie ‘overal’ kan. En presidentsvrouw Eleanor Roosevelt benadrukte het belang van de mensenrechten, en verheugde zich erin dat het Indisch grondwettelijk hof het verbod op homoseksualiteit had vernietigd. Het was leuk daar in Antwerpen.

Lees de Week van Geens »