​Zakenadvocaten steunen hervorming vennootschapswet

le samedi 20 octobre 2018 11:26 De Tijd

Vooraanstaande zakenadvocaten spreken hun steun uit voor het wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor de hervorming van de vennootschapswetgeving in ons land. De bespreking van het ontwerp begint maandag in de Kamercommissie voor handels- en economisch recht. De Raad van State heeft heel wat opmerkingen over de tekst.

Voor de zakenadvocaten mag dat echter geen reden zijn om de hervorming nu niet door te voeren. 'Ons huidig vennootschapsrecht is verouderd. Het is niet aangepast aan de dynamische, moderne, digitale economie. Regelmatig moeten wij ad hoc oplossingen zoeken die geen volledige rechtszekerheid bieden', zeggen ze.

'Dit wetsontwerp beantwoordt aan de uitdagingen van het moderne bedrijfsleven. Als nu niet wordt doorgezet, zal ons land nog verder achteroplopen ten opzichte van andere Europese landen die hun vennootschapswetgeving wel al hebben aangepast', luidt het.

De advocaten herinneren eraan dat de Belgische vennootschapswetgeving nog grotendeels dateert van anderhalve eeuw geleden. Ze zijn van mening dat het nieuwe wetboek dat Geens heeft uitgewerkt, logisch is opgebouwd, duidelijke regels bevat die op elkaar aansluiten en dat het de noden en behoeften van de praktijk erkent.

Ze erkennen dat de Raad van State opmerkingen heeft gemaakt en dat het ontwerp op een aantal punten technisch en grammaticaal verbeterd kan worden. 'Maar dat is gebruikelijk een werk voor het parlement.'

'Familiebedrijven, start-ups, scale-ups en beursgenoteerde ondernemingen hebben allen belang bij het nieuwe wetboek', zeggen ze.

De oproep gaat uit van een twintigtal zakenadvocaten, onder wie Jean-Pierre Blumberg (Linklaters), Nico Goossens (Argo Law), Jan Meyers (Cleary Gottlieb), Jan Peeters (Stibbe) en Dirk Van Gerven (NautaDutilh).

Twintig zakenadvocaten - STEFAAN MICHIELSEN