Levenloos geboren kinderen ook officieel deel van familie

le vendredi 26 octobre 2018 10:24 De Morgen

Ook levenloos geboren kinderen zullen voortaan een officiële naam en registratie bij de burgerlijke stand kunnen krijgen. Voor vele ouders is dit belangrijk om hun kind een plaats te kunnen geven in hun familie en leven.

Vanaf 1 januari wordt het mogelijk een levenloos geboren kind een volledige naam te geven, én het te laten registreren in de databank van akten van de burgerlijke stand. Vandaag kan een 'sterretje' enkel een symbolische voornaam krijgen, en dat pas vanaf 180 dagen zwangerschap.

"Zestien jaar geleden werd ons eerste kindje Tibo stil geboren", vertelt 'sterretjesmama' Annelies Maes (43). "Na het eerste grote geluk bleek na zes maanden zwangerschap tijdens een echo-onderzoek echter dat ons zoontje niet levensvatbaar was. Tibo overleed, zoals verwacht, tijdens een ingeleide, natuurlijke bevalling. De hemel viel op ons hoofd, maar de opvang in het ziekenhuis was schitterend. Voor de buitenwereld bleek Tibo echter gewoonweg niet te bestaan."

Omdat doodgeboren kinderen geen achternaam, en dus ook geen geboorteakte, konden krijgen, konden Maes en haar man Nik Tibo niet in het geboorteregister inschrijven. "Zonder naam, geboorteakte, vermelding in het trouwboekje of de stamboom geniet ons kind eigenlijk totaal geen erkenning. Iets wat we als ouders tot vandaag als enorm pijnlijk ervaren", zegt Maes.

"De wereld vraagt zich ook af waarom je zo'n verdriet hebt, want er is toch 'niks'? Volgens de wet heeft Tibo zelfs gewoonweg nooit bestaan. De maatschappij zwijgt hem letterlijk dood. En dat terwijl hij voor ons toch al deel uitmaakte van het gezin. Wij hebben Tibo in de armen gehad, toch was het altijd alsof hij nooit heeft bestaan."

Door de wetswijziging kunnen kinderen die na zes maanden zwangerschap werden geboren, zoals Tibo, voortaan een familienaam krijgen. Nieuw is eveneens dat ook voor kinderen die vanaf 140 dagen na de bevruchting overlijden, de registratie kan worden aangevraagd. Zij zullen hun kind enkel een voornaam kunnen geven. "De termijn van 180 dagen is in het licht van de neonatologie achterhaald", klinkt het bij het kabinet van bevoegd minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Volgens de recente medische wetenschap kan een kind na een zwangerschap van 140 dagen levensvatbaar worden geboren."

De nieuwe wet zal met terugwerkende kracht gelden: ouders van vóór 2019 levenloos geboren kinderen krijgen vanaf 1 januari een jaar lang de tijd om hun kind volgens dezelfde voorwaarden een voor- en eventueel ook familienaam te geven.

(SPK)