De week van Geens 5 november - 12 november

le lundi 12 novembre 2018 18:00 Bulletins

De voorbije week was ontroerend doordat ze eindigde op 11 november. Ik woonde enkele prachtige vieringen bij. Een grote indruk liet Leuvens universiteitsbeiaardier Rombouts, die op zondagmorgen de nieuwe beiaard van de Abdij van het Park inspeelde (zie hieronder). Gevangenisdirecteur Claus, die een nieuwe dichtbundel uitgaf, bezorgde mij een mooie vrijdagavond (zie ook hieronder).

Zondagavond hadden we opnieuw meeval. Samen met mijn echtgenote mocht ik het concert van het koor de Chorale bijwonen in de Antwerpse Elisabethzaal. Na de pauze werd het modern werk ‘Eternal Light’ van Howard Goodall gebracht. Het is een hedendaags Requiem waarin de aandacht meer uitgaat naar de overlevenden. Klassiek zijn de doden en hun zieleheil de zorg van de componist die een Requiem maakt. Goodall ziet dat anders. Zijn empathie gaat naar de overlevenden en hoe zij moeten leven met het gemis. Dit werk is zestig minuten lang van de mooiste troost die ik ooit mocht horen. Nadien konden we persoonlijk kennismaken met de componist. Goodall is één van de grootste componisten van onze tijd (°1958), die trouwens veel van het betere musicalwerk op zijn naam heeft staan. Een heel grote mijnheer die aan dirigent Paul Dinneweth de pluim gaf dat het de mooiste opvoering was die hij van zijn werk had gehoord.

Lees de Week van Geens »