Geens wil Belgische IS-kinderen terughalen, maar ziet "geen draagvlak" voor moeders

le mardi 20 novembre 2018 20:26 VRT NWS

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil "volharden" dat Belgische kinderen van IS-strijders terug moeten keren naar België, zonder hun moeder. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Nochtans vragen Koerdische autoriteiten dat "alle Belgen, en minstens alle vrouwen en kinderen" terugkeren. Maar daarvoor ziet Geens "geen draagvlak".

Een heikel debat. Wat met Belgische kinderen van IS-strijders die zich in Syrië en Irak bevinden? Rudi Vranckx kaartte het probleem aan in de ophefmakende reeks "Voor de zonden van de vaders". Gisteren kreeg minister van Justitie een rapport van de VUB-onderzoeker Gerrit Loots over de kinderen.

Welke oplossing is het veiligst voor ons land? Acht vragen over de Belgische IS-kinderen in Syrië en Irak

"We hebben momenteel een vijftiental kinderen gelokaliseerd in Noord-Syrië beneden de tien jaar", zegt Geens in "De ochtend" op Radio 1. Voor die kinderen is de volgende stap duidelijk, zegt de minister. "Wij hebben in december 2017 beslist dat kinderen jonger dan tien jaar die kunnen terugkomen, mogen terugkomen. We zullen daar ook bijstand bij verlenen. Uiteraard blijft de regering daar ook voor gewonnen." Met de reportage van Vranckx was Geens dan ook tevreden: "Ik was blij met de reportage. Die had humanitair een groot belang."

Draagvlak

Voor de andere kinderen is de oplossing minder duidelijk. Koerdische autoriteiten willen dat álle Belgen terugkeren, moeders en kinderen, zegt Geens. "De moeilijkheid is dat Buitenlandse Zaken bij de Noord-Syrische autoriteiten, vooral Koerdische groeperingen, nogal op wat problemen stuit", zegt hij. "Men is van oordeel dat alle Belgen moeten terugkomen, of minstens alle vrouwen met hun kinderen, en niet alleen die kinderen waarvan de moeders vinden dat ze alleen kunnen terugkomen. Op dat punt zit de zaak vast."

Maar voor Geens is het geen optie om de moeders mee met de kinderen terug naar België te halen. Sommigen van hen zijn ook veroordeeld voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Hij wil dan ook "volharden" in zijn standpunt tegenover de Koerdische autoriteiten. "Er is geen draagvlak om moeders samen met hun kinderen terug te halen. Al zou dat zeker vanuit opvoedkundig standpunt beter zijn", zegt hij daarover. "We moeten de Koerdische autoriteiten dus absoluut overtuigen om de kinderen alleen te laten terugkomen, wanneer de moeders dat toestaan." 

Lisez l'article »