Jambon en Geens ten strijde tegen plofkraken: “Alle middelen worden ingezet”

le mercredi 21 novembre 2018 11:31 Gazet van Antwerpen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) overlegden dinsdagnamiddag met de federale politie en met Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector over de recente plofkraken op bankautomaten in Borsbeek en Leest. Beide ministers herbevestigden daar “dat alle middelen worden ingezet om de plofkraken te stoppen, de daders op te sporen en hen streng te bestraffen”.


Voor de banken was er eerder al een centraal contactpunt rond plofkraken aangeduid binnen de federale politie. Volgens Minister Jambon zorgt dat
ervoor dat informatie sneller doorstroomt en dat de preventieve acties van de banken beter renderen. “Deze manier van werken heeft de voorbije
maanden zijn vruchten afgeworpen. Niet voor niks hebben we sindsdien enkel mislukte plofkraken gekend”, klinkt het bij Jambon.Minister van
Justitie Geens benadrukt dat er op dergelijke feiten zware straffen staan. Het gaat immers niet enkel over diefstallen met braak en vernielingen maar ook over het gebruik van explosieven en mogelijke brandstichting, al dan niet gepleegd in het kader van een criminele organisatie. Indien er bij de gewelddadige feiten ernstige verwondingen worden toegebracht aan slachtoffers kunnen de gevangenisstraffen oplopen tot 30 jaar.

Lisez l'article »