Kerstkaarten uit de Antwerpse gevangenis

le jeudi 20 décembre 2018 11:07 Gazet van Antwerpen

Een tiental vrouwelijke gedetineerden van de gevangenis van Antwerpen hebben de afgelopen weken hun beste naaikunsten bovengehaald om 10.000 kerstkaarten te maken. Wie zo'n kerstkaart koopt via Bond Zonder Naam, kan met de bijgevoegde postkaart ook een boodschap terugschrijven naar de gedetineerden.

“Er zijn in ons land 11.000 gevangenen. Slechts 4% daarvan is een vrouw”, zegt Anniek Gavriilakis, directeur van Bond Zonder Naam. “Ongeveer de helft van de gevangenen heeft maar de mogelijkheid om te werken, terwijl werken tijdens de detentie heel nuttig is voor hen. Door wat geld te verdienen, kunnen ze voorzien in hun eigen onderhoud en hun slachtoffers eventueel terugbetalen. Het geeft hen ook structuur en een zinvolle bezigheid.”

Afval hergebruiken

Met dat idee in het achterhoofd vroeg Bond Zonder Naam aan de vrouwenafdeling van de gevangenis om kerstkaarten te maken. Dat werden uiteindelijk vier verschillende ontwerpen, gemaakt met restjes wol.

De wol is afkomstig van restjes van '37graden', sjaals en mutsen gebreid door tweehonderd grannies van Bond Zonder Naam. Dat zijn grootmoeders die samen sjaals breien. “Zo gaat er niks verloren. Voor onze kerstkaarten

werken we ook samen met HetVindingrijk, dat afval gebruikt om nieuwe dingen te maken. Zij vinden dat we spullen niet te snel moeten weggooien, wij zeggen dat we mensen niet te snel mogen weggooien”, aldus Gavriilakis.

“De vrouwen in de gevangenis hebben uiteindelijk zo'n tienduizend kaarten gemaakt. Dat naaien konden ze altijd en overal doen, in de cel of in de groep. De kaarten worden nu per vier verkocht aan 10 euro. Bij elk pakket zit ook een postkaart met het adres van de gevangenis op. Zo kunnen kopers ook een boodschap sturen naar de makers van de kaart. In een tijd van polarisering vinden wij het belangrijk om mensen samen te brengen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten. We willen menselijk contact stimuleren, ook in deze periode van het jaar.”

De verkoop van de kerstkaarten loopt nu al heel goed. “Minister van Justitie Koen Geens heeft alvast een grote bestelling geplaatst om zelf uit te sturen naar zijn netwerk.”

De kaarten zijn nu nog te koop via de webshop van de Bond zonder Naam. (rvre)