Koning verleende dit jaar dubbel zoveel gratie

le mercredi 26 décembre 2018 07:59 De Tijd

Koning Filip heeft dit jaar 13 keer gratie verleend. Dat is dubbel zoveel als in 2017. Dat meldde de VRT gisteren.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kwamen er dit jaar ongeveer 500 aanvragen binnen, waarvan er 13 zijn ingewilligd. Vorig jaar en het jaar ervoor werden telkens slechts zes genadeverzoeken ingewilligd.

Het is de koning die beslist straffen die door de rechter zijn uitgesproken toch kwijt te schelden. Dat gebeurt wel op basis van een advies van het ministerie van Justitie.

Volgens Geens gaat het meestal om verkeersmisdrijven. 'Bijvoorbeeld iemand die nierdialyse moet krijgen, een rijverbod krijgt, en daardoor niet meer naar de nierdialyse kan. In de regel beperkt de koning de gratieverleningen tot verkeersmisdrijven waarbij geen dronkenschap, vluchtmisdrijf of slacht- offers gemoeid zijn, maar waar door omstandigheden de straf nadien zwaar uitvalt', aldus de minister.

Op het systeem van gratieverlening komt af en toe kritiek, maar Geens gelooft nog in de procedure: 'Er kunnen gevallen zijn waarin een straf, hoewel ze voor de feiten op zich redelijk en rechtvaardig lijkt, in de concrete omstandigheden totaal verkeerd uitvalt. Dan moet er een ventiel zijn waardoor je wat lucht kan loslaten. Omdat de betrokkene, die bijvoorbeeld een chemokuur volgt of een miskraam heeft gehad, in een totaal onrechtvaardige situatie is terechtgekomen.'