Overheid gaat met Pro League vechten tegen matchfixing

le jeudi 10 janvier 2019 10:21 De Tijd

De overheid gaat een samenwerkingsprotocol sluiten met de Pro League tegen de problemen met weddenschappen in het voetbal, zoals matchfixing. Dat meldt minister Geens.

Nog begin dit jaar zullen de Kansspelcommissie, die toeziet op de goksector, en de Pro League, de koepel van 24 Belgische profclubs, een overeenkomst sluiten om samen te werken tegen de problemen rond weddenschappen. Ze zullen ook samen een nieuwe preventiecampagne rond weddenschappen uitwerken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gemeld aan N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen.

De Kansspelcommissie wil onder andere dat de Pro League haar systematisch en meteen verdachte zaken meldt die kunnen wijzen op matchfixing, bijvoorbeeld wanneer bepaalde personen benaderd zijn. De Kansspelcommissie kan dan meteen ingrijpen omdat ze gespecialiseerde politiemensen heeft, een zicht heeft op alle transacties, de stromannen kent, enzovoort. Daarnaast zal ook samengewerkt worden om de uitwassen aan te pakken rond gokreclame, spelers die zelf weddenschappen plaatsen, en gokken bij jongeren.

Minister Geens wil het protocol met de Pro League gebruiken als een blauwdruk voor andere sporten. 'Hoewel voetbal nog steeds de belangrijkste sporttak vormt waarop weddenschappen worden aangenomen, lijkt een gelijkaardig protocol met andere sportbonden ook meer dan wenselijk. In de eerste plaats denk ik aan tennis, waarop het aantal weddenschappen, vooral liveweddenschappen, bijna het niveau van het voetbal bereikt. Maar ik denk evenzeer aan het hockey, dat een groeiend succes kent.'

Geens heeft zelf aangedrongen op het weddenschappenprotocol met de Pro League, gesterkt door de recente onthullingen rond matchfixing in het topvoetbal. Want eerdere pogingen om zo'n overeenkomst te sluiten zijn de voorbije jaren telkens mislukt. Geens: 'De Kansspelcommissie poogt al lang akkoorden te sluiten, zowel met de Koninklijke Belgische Voetbalbond als met de Pro League. Een eerste poging in 2013 had geen succes. Een poging in 2016 evenmin. Maar de Kansspelcommissie en de Pro League hebben mij kennis gegeven van hun vernieuwd voornemen tot het sluiten van een samenwerkingsprotocol, dat begin 2019 moet worden geconcretiseerd.'

Uit een analyse van de Kansspelcommissie bleek vorig jaar al dat de Belgen een pak meer hadden gewed tijdens de wereldbeker voetbal, terwijl de Rode Duivels niet deelnamen aan de preventiecampagne die de Kansspelcommissie daarover voerde. 'Dat was een gemiste kans', besluit Geens.

LARS BOVÉ