Strijd tegen drugs wordt opgevoerd

le jeudi 10 janvier 2019 10:20 De Standaard

Twaalf Limburgse politiezones hebben vorig jaar 1.367 automobilisten beboet omdat ze onder invloed waren van drugs. Dat is 24 procent meer dan een jaar eerder, toen ze samen 1.099 drugsgebruikers uit het verkeer haalden. Met een nieuwe speekseltest, zonder bloedprik, zal de politie de strijd tegen drugs in het verkeer vanaf het voorjaar verder kunnen opvoeren.

Een op de acht jonge Belgische bestuurders rijdt elke maand onder invloed van drugs. 'Rijden onder invloed van drugs vormt een bijna even grote bedreiging voor de verkeersveiligheid als rijden onder invloed van alcohol', concludeerde kenniscentrum Vias Institute na de jongste editie van zijn Nationale Verkeersonveiligheidsenquête. Het was voor het eerst dat een Belgische studie de omvang van het drugsprobleem in het verkeer blootlegde.

De Limburgse politiezones blijven niet bij de pakken zitten. 'Het probleem groeit, dus zullen we automatisch ook meer controleren', zegt woordvoerster Dorien Baens van Politiezone Limburg Regio Hoofdstad. Ook politiezones als Beringen/Ham/Tessenderlo en Tongeren/Herstappe geven aan dat de controles doelbewust zijn opgevoerd.

Politiezone Limburg Regio Hoofdstad laat ook op Twitter weten dat de verscherpte controles in 2019 onverminderd voortgaan. Een nieuwe, eenvoudigere test moet daarbij helpen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft aangekondigd dat de politie vanaf het voorjaar zal kunnen beschikken over zogenaamde 'speekselcollectoren', speekseltests zonder bloedprik om drugs op te sporen. (geho, jom)