De Lijn moet illegale gokreclame weghalen van bussen

le samedi 19 janvier 2019 10:50 VRT NWS

Een alerte burger heeft er via de Kansspelcommissie voor gezorgd dat De Lijn illegale gokreclame heeft weggehaald van bussen in Limburg. Reclame

voor websites die geen vergunning hebben in ons land, is verboden.

Na opmerkingen van een burger heeft de Kansspelcommissie actie ondernomen tegen illegale gokreclame op 10 bus van De Lijn in de stelplaats Genk. De advertentie op een bus in Genk was van een Nederlandse gokwebsite die in ons land geen vergunning heeft van de commissie, en zulke reclame is verboden.

"Die reclame is inderdaad door de mazen van het net gegelipt," zegt Astrid Hulhoven van De Lijn. "Wij hebben gisteravond meteen ingegrepen en alle reclame voor die goksite is weggehaald."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de Kansspelcommissie gevraagd contact op te nemen met De Lijn, om over het reclamebeleid van de vervoersmaatschappij samen te zitten. "Het liefst zou ik hebben dat De Lijn alle gokreclame weert, ook de legale. Zoals de MIVB in Brussel dat nu al doet," zegt Geens aan VRT NWS. "Op die bussen zitten veel kinderen en minderjarigen en het is niet goed dat zij met die reclame in aanraking komen. Maar ik kan dat niet opleggen, zoiets moet vrijwillig gebeuren."

De Lijn is voorlopig niet van plan om gokreclame helemaal weg te laten: "Zo lang wij dat binnen de wet kunnen doen, blijven we dat voorlopig doen. Die reclame betekent voor ons inkomsten, en die inkomsten komen al onze reizigers ten goede."

Alerte burgers

Minister Geens benadrukt ook dat alerte burgers via meldingen hun steentje kunnen bijdragen om gokverslaving in te perken. "Alerte meldingen kunnen de Kansspelcommissie alleen maar helpen om haar taak als controleorgaan nog beter uit te oefenen. Ik raad dan ook iedereen aan dit te doen."

De Kansspelwet verbiedt vandaag reclame van websites die geen vergunning hebben van de Kansspelcommissie. Ook de spelers die gebruikmaken van deze websites riskeren zware straffen. Momenteel zijn er nog initiatieven hangende in het parlement om de gokreclame in te perken. Het gaat om initiatieven die mensen beter moeten beschermen tegen gokverslaving, die kansspelen kunnen veroorzaken.

Lisez l'article »