Minister van Justitie loodst reeks hervormingen door parlement

le vendredi 25 janvier 2019 13:00 De Standaard

Niemand gaf het parlement nog een cent, toch werkt het netjes de ene na de andere beslissing van de regering-Michel af.

Van onze redacteur Christof Vanschoubroek

Een zekere vorm van schizofrenie is de politiek niet vreemd. De oude bondgenoten van Michel I strooien wederzijdse verwijten in het rond. De ontslag­nemende premier, normaal de koelbloedigheid zelve, haalde woensdag in Davos nog hard uit naar zijn voormalige bondgenoot N-VA, die hij een commedia dell'arte met de PS verweet. Waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever de premier beschuldigde van bangmakerij. En sinds Maggie De Block (Open VLD) eind vorig jaar de asielbevoegdheid van Theo Francken (N-VA) heeft overgenomen, zitten de twee elkaar constant in de haren.

De verkiezingscampagne woedt al volop aan de oppervlakte, maar in de diepte werkt het parlement wel netjes het ene na het andere wetsontwerp af dat de oude bondgenoten smeedden. Dat is de om­gekeerde wereld.

De ontslagnemende oranje-blauwe minderheidsregering hanteert sinds de kerstvakantie een lijst met 25 maatregelen die ze nog graag afgewerkt zou zien in het parlement. Het gaat over maatregelen waar de N-VA al mee akkoord ging. Nu, een paar weken verder, kan er al heel wat afgevinkt worden.

Procedure assisen aangepast

De oude meerderheidspartijen raakten het gisteren eens om een hele rist wetsontwerpen goed te keuren, die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) al ingediend had in het parlement. Ze worden allemaal omgezet in wetsvoorstellen. 'De voorstellen zullen bijna een copy-paste zijn van de wetsontwerpen die Geens klaargestoomd had', zegt Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). Carina Van Cauter (Open VLD) toont zich tevreden dat de ­Kamerleden 'boven het politieke gekrakeel staan en ­focussen op wat echt belangrijk is'. Het gaat onder meer om de invoering van een minimale dienstverlening in de gevangenissen, maar ook om een verbetering van het personeelsstatuut. Daarnaast komt er ook een wijziging van de wet-Lejeune, waardoor recidivisten pas voorwaardelijk kunnen vrijkomen na twee derde van hun straf te hebben uitgezeten. Verder wordt er gesleuteld aan de assisenprocedure en wordt de algemene rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar.

Woensdag werd in de kamer ook al overeenstemming bereikt om de solidariteitsbijdrage op de pensioenen voor 91.000 gepensioneerden af te schaffen. 100.000 gepensioneerden zullen kunnen rekenen op een vermindering. Dat zal gebeuren vanaf 1 maart en 50 miljoen euro kosten.

Eerder raakten de oude bondgenoten het ook al eens om de arbeidsdeal door het parlement te loodsen. Een akkoord over de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering komt er evenwel niet meer ( DS, 21 januari). Die werd van tafel gehouden om de gesprekken over een nieuw loonakkoord tussen werkgevers en werknemers niet te hypothekeren. Nu die afgesprongen zijn, moeten alle zeilen bijgezet worden om het overleg uit het slop te trekken. De ontslagnemende minderheidsregering kan niet veel initiatief nemen. Het gaat om het vastleggen van de loonnorm, maar ook om de verdeling van de welvaartsenveloppe, waarbij de laagste uitkeringen opgetrokken worden. Ook hiervoor reikt de N-VA oranje-blauw de hand.

Christof Vanschoubroek