12.552 wapens gaan in vlammen op bij ArcelorMittal

le mercredi 20 février 2019 14:39 De Standaard

Een vrachtwagen is vanochtend het bedrijfsterrein van ArcelorMittal Gent opgereden met een bijzondere lading: 12.552 vuurwapens. Het is de opbrengst van de amnestieperiode die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) instelde bij het invoeren van de nieuwe wapenwet nu ruim een jaar geleden. Op dit moment gaan de wapens de convertor in waar ze bij 1700 graden Celsius gesmolten worden. Het vloeibare staal wordt gerecycleerd tot staalplaten voor de auto- en bouwindustrie.

De amnestieperiode voor niet-vergunde vuurwapens liep van 1 maart 2018 tot en met 31 december 2018. Het was de allerlaatste kans voor burgers om hun wapens, kogelladers en munitie uit het zwarte circuit te halen, zonder risico op strafvervolging. Zij hadden de keuze tussen afstand doen van hun wapen, een vergunning aanvragen, het wapen verkopen of het wapen onklaar maken.

Bijna zes ton munitie

Met al deze opties samengeteld, hebben gedurende tien maanden tijd 15.600 personen een aangifte ingediend, waarbij één aangifte staat voor één geregulariseerd vuurwapen of een bepaalde hoeveelheid laders of munitie. Een persoon kon meerdere aangiftes doen, wat het totaal op 37.500 aangiftes brengt. Particulieren hebben ook zo’n 5,7 ton munitie ingeleverd. Die wordt vernietigd door ontmijningsdienst Dovo.

Tussen 2006 en 2008 werd al eens zo’n regularisatieperiode georganiseerd. Toen zijn ongeveer 200.000 wapens aangegeven. Maar de overheid wist dat er nog steeds een grote hoeveelheid illegale wapens in omloop was. Tot schrik van de veiligheidsdiensten die moeten weten wie een vuurwapen heeft om gepast te kunnen reageren, bijvoorbeeld bij huiszoekingen.

Na de amnestie, boetes en celstraffen

Met de vernietiging van de wapens valt definitief het doek over de amnestieperiode. Wie nu nog steeds in het bezit is van een illegaal wapen riskeert een geldboete tot 25.000 euro en tot vijf jaar cel.

ArcelorMittal vernietigt overigens niet alleen vandaag wapens. Zo’n twee keer per jaar smelt de staalreus een 10.000-tal verbeurdverklaarde wapens van over heel België. Dat zijn bijvoorbeeld revolvers of jachtwapens, maar evengoed automatische geweren of samoeraizwaarden die in beslag zijn genomen door de politie in het kader van strafonderzoeken.