Moet er een totaalverbod op gokreclame komen in ons land?

le mercredi 20 février 2019 12:00 Studio Brussel

Eerlijk: je moet al je best doen om geen gokreclame tegen te komen in ons land. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) komt met maatregelen om dergelijke reclame te beperken. Maar voormalig gokverslaafde Arne Nilis wil meer: een totaalverbod. Zowel Geens als Nilis reageren bij Studio Brussel.

Totaalverbod

“Rond mijn 13de is het begonnen met een onschuldig gokje onder vrienden,” vertelt Arne - zoon van ex-topvoetballer Luc - Nilis. “Jammer genoeg is het daarna alleen maar erger geworden. Tot mijn 24ste." Gokken heeft zijn leven beheerst. Maar Nilis vond hulp dankzij een streng afkickregime in Zuid-Afrika. Nu wil hij ervoor zorgen dat het thema ‘gokverslavingen’ meer bespreekbaar is én pleit hij voor een totaalverbod op gokreclame.

Jong en vatbaar

"Mensen die jong beginnen, geraken meer en meer in de problemen,” vertelt Ronny Willemen, van het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD). Uit onderzoek blijkt dat minderjarigen het meest kwetsbaar zijn voor gokreclame. En zeker die groep wil het CAD extra beschermen. Net daarom pleit ook Willemen voor een totaalverbod op gokreclame. “Als je geen totaalverbod wil invoeren, denk je niet vanuit het gezondheidsprincipe. Dan laat je de gokindustrie gewoon verder winst maken."

Vooruitgang is traag, maar net als ooit met tabaksreclame gebeurde zal ook gokreclame verdwijnen. - Koen Geens

Lobby

“We willen de goklimiet op 500 euro per week zetten. En reclame tijdens live voetbalwedstrijden zal niet meer mogelijk zijn.” Het zijn maar twee van de maatregelen die minister Geens wil invoeren om gokreclame te beperken. “Maar het is momenteel nog niet mogelijk om gokreclame te verbieden.” Waarom? Minister Geens blijft streven naar een verbod op gokreclame maar legt ook een probleem bloot: “De lobby is verschrikkelijk sterk.” Beluister het volledige interview hieronder.

Beluister hier het fragment »