12.552 wapens oven in bij ArcelorMittal

le jeudi 21 février 2019 08:33 Het Laatste Nieuws

Staalgigant ArcelorMittal in de Gentse haven heeft gisteren en dinsdag 12.552 vuurwapens gesmolten. Deze niet-vergunde wapens konden burgers tot eind vorig jaar straffeloos inleveren. "Van het vloeibare staal worden metaalplaten voor de bouwsector gemaakt", klinkt het bij ArcelorMittal.

Zo'n twee keer per jaar vernietigt ArcelorMittal ongeveer 10.000 verbeurdverklaarde wapens van over heel België. Dat gaat van revolvers en jachtwapens tot automatische aanvalsgeweren en samoeraizwaarden. Nu de amnestieperiode voor niet-vergunde wapens voorbij is, stonden ze ook in voor het omsmelten van de 12.552 vuurwapens die eigenaars inleverden.

Tijdens de amnestieperiode dienden 15.600 eigenaars aangiftes in, waarvan elke aangifte telt voor een wapen of een hoeveelheid munitie of laders. Het totale aantal aangiftes staat op 37.500 in heel België. In Gent werden 97 wapens ingeleverd. De munitie, goed voor ongeveer 5,7 ton, werd vernietigd door ontmijningsdienst DOVO. De wapens gingen bij ArcelorMittal de smeltoven in. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) brachten een bezoek aan de staalfabriek om het gebeuren te aanschouwen.

1.700 graden Celsius

Net als ander schroot worden de wapens verhit tot een temperatuur van 1.700 graden Celsius. Het vloeibare staal wordt in platen gegoten en rond spoelen gewonden. Die spoelen gaan bijvoorbeeld naar de bouwsector of de auto-industrie. Ook de houten kolven gaan mee in de smeltkroes, maar door de extreme temperatuur gaan die in gasvorm uit het metaal en blijft er niets van over in het eindresultaat. "Deze specifieke platen gaan naar een bedrijf dat gebouwen maakt uit staal", klinkt het bij ArcelorMittal. "Maar de platen zouden net zo goed naar eender welke andere klant kunnen gaan. Het staal van de wapens is even kwalitatief als ander staal. Naar de wens van de klant worden er bepaalde stoffen aan toegevoegd."

Het proces is zeer ecologisch omdat staal 100 procent recycleerbaar is, volgens CEO van ArcelorMittal Belgium Manfred Van Vlierberghe. "Meer dan 15 procent van ons eindproduct bestaat uit gerecycleerd schroot", duidt hij. "Het staal dat bij ons geproduceerd wordt is ongeveer twintig procent milieuvriendelijker dan elders in Europa", aldus Van Vlierberghe.

Minister Geens noemt de amnestieperiode alvast een groot succes. "Na de eerste amnestieperiode was het niet gelukt om alle illegale wapens uit de handen van burgers te halen. Met de tweede amnestieperiode staan we weer een stap dichter. Een derde periode komt er niet. Vanaf nu treden we streng op tegen wie nog een niet-vergund wapen heeft.

Manfred van vlierberghe ceo arcelormittal - WOUTER SPILLEBEEN