“Hoe minder vuurwapens, hoe veiliger"

le jeudi 21 février 2019 11:31 Het Nieuwsblad

In de hoogovens van ArcelorMittal zijn woensdag in het bijzijn van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meer dan 12.500 illegale wapens tot nieuw staal gesmolten. Dat staal zal worden gebruikt in de autoindustrie en in de bouw.

Twaalf vrachtwagens, volgeladen met wapens, arriveerden de afgelopen dagen op de site van ArcelorMittal op de Kennedylaan. De politie bewaakte de stapel dag en nacht, tot de 12.552 wapens gisteren de hoogoven in gingen om te worden vernietigd. De wapens werden tussen 1 maart en 31 december vorig jaar in het hele land ingeleverd tijdens de een zogenaamde amnestieperiode. Mensen die een illegaal wapen binnenbrachten, werden niet vervolg voor illegaal wapenbezit. Bij de politiezone Gent werden in dat kader 97 wapens binnengebracht, het totaal voor Oost-Vlaanderen staat op 1.433.

“De inzameling was een groot succes”, zei justitieminister Koen Geens woensdag. “We verlengen die periode niet. De tijd van amnestie is voorbij. Wie nu nog illegale wapens bezit, riskeert vervolging.”

Op het bezit van illegale wapens staan straffen tot vijf jaar cel en 25.000 euro boete.

Van jachtgeweer tot staalplaat

De wapens werden met houten kolven en al in een gigantische 'lepel' geladen, waarna ze samen met ander schroot en vloeibaar metaal, op 1.700 graden in de hoogovens werden gesmolten. “Dat vloeibaar staal wordt hier vervolgens verwerkt tot staalplaten die later onder meer naar de auto- en bouwindustrie gaan”, aldus Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal Belgium. “Staal is eindeloos recycleerbaar en ook dit staal komt vroeg of laat opnieuw bij ons terecht.”

Veiliger voor iedereen

Woensdag gingen weliswaar 12.552 wapens de ovens in, maar ArcelorMittal smelt twee keer per jaar nog zo'n 10.000 andere, inbeslaggenomen wapens. “Dat gaat van vuurwapens tot machetes, boksbeugels en zelfs samoeraizwaarden die verbeurd werden verklaard bij een veroordeling door de rechtbank”, aldus minister Geens.

De ministers Geens en De Crem benadrukten hoe belangrijk het is dat de illegale wapens worden vernietigd. “Mensen zonder wapens kunnen in een emotionele opwelling niet worden verleid naar het wapen te grijpen”, zei Geens.

“En ook voor de politie is dat van groot belang. Hoe minder gewapende mensen zij tegenkomt, hoe beter zij haar werk kan doen en kan bijdragen aan een veilige samenleving”, zei minister De Crem.

Tijdens de amnestieperiode van vorig jaar leverden particulieren ook 5,7 ton munitie in. Die zal later door Defensie worden vernietigd.

Cédric Maes