"Nog voor het einde van de legislatuur proberen tweetaligheidsvereiste in te schrijven"

le jeudi 21 février 2019 18:00 Ring TV

Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) uit Lennik is verbolgen over de aanstelling van de Nederlandsonkundige Laurence Massart als eerste voorzitter van het tweetalige Hof van Beroep te Brussel. Van Vaerenbergh wil een aanpassing van de taalwetgeving.

Met de aanpassing wil N-VA zekerheid dat in de toekomst alle Brusselse topmagistraten tweetalig moeten zijn. Dat vandaag nog een eentalig Franse magistrate dergelijke topfunctie krijgt, vindt de N-VA-politica onaanvaardbaar. “Het Hof van Beroep is een tweetalige instantie die daarenboven de vonnissen van Nederlandstalige kamers moet beoordelen. Een topmagistraat op dit niveau moet gewoon tweetalig zijn.”

Volgens Van Vaerenbergh is bovendien bij de huidige benoeming niet de correcte procedure gevolgd. De vorige, Luc Maes, was een Franstalige, dus moet de huidige in principe een Nederlandstalige zijn. Volgens Van Vaerenbergh heeft Geens de wet fout geïnterpreteerd en ten onrechte de vacature enkel voor Franstalige magistraten opengesteld.


Bekijk hier de video »