Gokken op jeugdwedstrijden wordt verboden

le mercredi 27 février 2019 10:00 De Standaard

Vandaag mogen minderjarigen in principe niet gokken, maar iedereen die dat wil, kan wel online geld inzetten op (sport)wedstrijden van jongeren. CD&V wil dat al lang verbieden en diende vorige zomer een wetsvoorstel in. Vandaag wordt het voorstel, dat intussen is ingekapseld in een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), goedgekeurd in de commissie.

Kamerlid Els Van Hoof: ‘Jongeren zijn zeer vatbaar voor de risico’s van gokverslaving. Bovendien blijven jeugdwedstrijden veel meer onder de radar, wat de deur wagenwijd openzet voor criminele praktijken als omkoping en matchfixing.’

Volgens Van Hoof toont onderzoek aan dat ongeveer één op de vijf Belgische scholieren ooit een sportweddenschap heeft afgesloten, vier tot zes procent van hen doet het minstens één keer per week. Scholieren omzeilen de wetgeving door te spelen met een andere account, onder een valse identiteit of door iemand anders te laten gokken in hun plaats. ‘De normalisatie van gokken bij jongeren is bijzonder gevaarlijk.’

In de kansspelwet van 1999 staat dat gokken verboden is voor minderjarigen. Die wet vermeldt ook dat gokkantoren niet gevestigd kunnen worden in de nabijheid van plaatsen die door jongeren worden bezocht. Ook Europese aanbevelingen geven aan dat commerciële communicatie niet mag inspelen op de jongerencultuur. CD&V dicht nu naar eigen zeggen een gat in de wetgeving door een totaalverbod in te voeren op gokken op wedstrijden waaraan hoofdzakelijk jeugdspelers deelnemen. ‘Er is dus wel een uitzondering voor professionele competities waaraan soms minderjarige talenten deelnemen’, luidt het nog. (mju)