De week van Geens 19 maart - 25 maart

le mardi 26 mars 2019 12:00 Bulletins

Internationale en Europese samenwerking blijft belangrijk, onder meer inzake veiligheid. Gisteren sprak ik met de Europese collega-Ministers van Justitie van Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Spanje en Nederland over een gezamenlijke aanpak voor terrorisme en georganiseerde misdaad.
We spraken over de uitdagingen die de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië met zich meebrengen. Syriëstrijders mogen als gevolg van de evoluerende situatie niet worden vrijgelaten.

Over het verwijderen van illegale content van het internet, in het bijzonder van sociale media, en de ervaring die sommige landen op dit gebied hebben, bespraken we de aanpak van hate speech op het internet en de samenwerking met service providers.

Voor rechters, procureurs, speurders en internetproviders is het belangrijk om toegang te krijgen tot internetdata (communicatie via bijvoorbeeld WhatsApp, Gmail, Facebook) binnen een misdaadonderzoek. Momenteel wordt er gediscussieerd over een ontwerp van wetgeving op Europees niveau (E-Evidence) om dit te reguleren. We focusten gisteren op de onderhandelingen met de VS om conflicten tussen de Amerikaanse wetgeving (US CLOUD Act) en de toekomstige Europese wetgeving op te lossen.

Enkel door samenwerking kunnen we #dewegvooruit nemen.

Lees de week van Geens »