Wedden op de volgende rode kaart kan straks verboden worden

le jeudi 04 avril 2019 10:42 De Standaard

De Kansspelcommissie zal voortaan fraudegevoelige sportweddenschappen kunnen verbieden. Voetbal wordt geviseerd, maar is lang niet de enige sport.

Van onze redacteur Yves Delepeleire

BrusselDe Kamer stemt vandaag over nieuwe kansspelwetgeving, die de Kansspelcommissie de bevoegdheid geeft om sportweddenschappen stop te zetten of te verbieden wanneer het eerlijke verloop van de wedstrijd niet gegarandeerd kan worden.

De Kansspelcommissie is volop bezig een lijst van fraudegevoelige weddenschappen op te stellen. 'Die slaat op voetbal, basket, handbal, tennis, volleybal … zowel in binnen- als buitenland', zegt Marjolein De Paepe van de Kansspelcommissie. 'Voetbal is zeker een geviseerde sport, maar niet de enige.'

Om die lijst op te stellen, maakt de commissie een risicoanalyse. Er zijn veel redenen waarom een bepaalde weddenschap verboden kan worden: de kans bestaat dat een of meerdere matchen vervalst zijn, een speler is bij de weddenschap betrokken, de sportwedstrijd wordt niet live uitgezonden. Of het gaat om een competitie of match in het buitenland die aan elke controle ontsnapt.

Ook vormen van 'live betting' kunnen verboden worden. Bij live betting hoef je de uitslag van een wedstrijd niet af te wachten om te weten of je hebt gewonnen of verloren, en kun je ook tijdens de wedstrijd op allerlei zaken inzetten, zoals op het volgende doelpunt of de volgende gele of rode kaart. Die weddenschappen zijn de voorbije jaren bijzonder populair geworden, zowel op de legale als de illegale markt. De mogelijkheden van live betting zijn flink toegenomen, de kans op fraude dus ook.

Lagere competities

'Het kan zijn dat bepaalde weddenschappen meer beïnvloed kunnen worden', zegt Tom Stammeleer van de beroepsvereniging van wedkantoren. 'Als wedoperator wil je dat vermijden, het koste wat het wil. Daarom bieden veel wedoperatoren vandaag al sommige weddenschappen niet meer aan, zoals die op lagere competities.'

Stammeleer begrijpt dat de Kansspelcommissie fraudegevoelige weddenschappen wil kunnen verbieden. 'Maar alles hangt af van de interpretatie van de commissie. Het is niet omdat één weddenschap fraudegevoelig is, dat een volledige markt moet worden drooggelegd.'

Zo gevaarlijk als slotmachine

Er bestaat enige controverse over de wettigheid van live betting. Een vergunninghouder van kansspelen diende een beroep tot nietigverklaring in tegen de vergunning van een andere operator, omdat die live weddenschappen aanbiedt. Het kabinet van de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), wijst erop dat weddenschappen sinds 2010 onder de kansspelwetgeving vallen, en dat ook live betting daaronder valt en dus wettig is. Dat exploitanten elkaar in de rechtszaal bekampen, toont alleen aan dat de sector voort moet worden geprofessionaliseerd, zegt het kabinet.

Over het verslavingsrisico van live betting bestaat nog weinig discussie. 'Live betting is op zich niet gevaarlijk als het beperkt blijft', zegt De Paepe van de Kansspelcommissie. 'Het risico is wel groter doordat de tijd tussen de inzet en het resultaat korter is.'

'Het gevaarlijke karakter zit vooral in het massale aanbod van live weddenschappen, waardoor een speler op allerlei evenementen gaat wedden zonder het evenement zelf nog te volgen. Hij moet gewoon een resultaat zien waaruit hij hoopt winst te puren. Op dat moment is live betting zo gevaarlijk als een slotmachine.'