Naar de rechter zonder schrik voor uw portemonnee

le samedi 06 avril 2019 10:48 Het Nieuwsblad

Nu het parlement bijna zijn deuren sluit, regent het nieuwe wetten. Op de voorlaatste zitting voor de verkiezingen maakte de Kamer donderdagnacht al een groot stuk van de lades leeg. Een van de nieuwigheden is een korting die u straks van de fiscus krijgt wanneer u een verzekering afsluit voor rechtsbijstand. Justitieminister Koen Geens (CD&V) hoopt dat mensen zich zo sneller zullen beschermen tegen hoge gerechtskosten.

Het is lang geleden dat de Kamerleden zich nog zo amuseerden. Ze stemmen over voorstellen dat het een lieve lust is. Alsof ze zich eindelijk bevrijd voelen van het juk van een regering die telkens als een strenge opzichter achter de rug van het parlement meekijkt. Maar dat is al een paar maanden niet meer zo. Er wordt onder partijen gewheeld en gedeald en elke donderdag is het zelfs voor de Kamerleden zelf uitkijken naar het resultaat.

Dat Geens' plan om de rechts­bijstandsverzekering fiscaal aan te moedigen er nog zou komen, is ook vrij onverwacht. N-VA was het er wel mee eens toen ze nog in de regering zat, maar de partij trok haar steun nadien terug. Een deal deed de maatregel toch weer boven water komen: indien CD&V een wetsvoorstel van Sarah Smeyers (N-VA) zou goedkeuren, zouden de Vlaams-nationalisten niet tegen Geens' troetelkind stemmen. En zo ­geschiedde.

Toegankelijk voor iedereen

De verzekering bestaat nu al, maar is met 450.000 contracten niet meteen algemeen. Volgens Hugo Lamon van de Orde van Vlaamse Balies is dat in andere landen veel meer het geval. “Terwijl justitie bij ons de laatste tijd toch een stuk duurder is geworden. De groep mensen die zonder problemen kan procederen, wordt kleiner en kleiner.” ­Reden dus om de verzekering fiscaal aan te moedigen. “Ervan overtuigd zijn dat je gelijk hebt, maar dat gelijk niet kunnen halen omdat je schrik hebt voor de financiële gevolgen, dat is in een rechtsstaat toch heel erg?” zegt Lamon nog.

Het is voor Geens de reden om een fiscale korting in te voeren. “Justitie moet toegankelijk zijn voor iedereen. Door de verzekering fiscaal aftrekbaar te maken, hopen we dat mensen zich op die manier kunnen beschermen.” Op een premie van maximaal 310 euro per jaar krijg je voortaan 40 procent of 124 euro terugbetaald. Dat gebeurt via de jaarlijkse belastingafrekening. De verzekering dekt bedragen tot 13.000 euro voor burgerlijke zaken en tot 13.500 euro voor strafzaken. Voor echtscheidingen gaat het om 3.375 euro, voor bouw­geschillen om 6.750 euro. Om shoppers uit te sluiten - bijvoorbeeld mensen die weten dat ze gaan scheiden en om die reden snel een verzekering afsluiten - geldt wel een wachttijd. De algemene wachttijd is een jaar, maar voor echtscheidingen is dat drie jaar en voor bouwgeschillen vijf.

Farid El Mabrouk