Gerechtstolken worden sneller betaald

le vendredi 19 avril 2019 05:01 Het Laatste Nieuws

Vertalers-tolken, psychiaters en andere gerechtsdeskundigen worden binnenkort veel sneller betaald voor hun diensten. Ze krijgen ook één centraal aanspreekpunt.

Gerechtstolken kwamen al meermaals in opstand omdat ze te lang moeten wachten op hun geld. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft hun betalingssysteem nu hervormd, en die hervorming verschijnt vandaag in het Staatsblad. Voortaan zullen experts zich niet langer moeten wenden tot een parketsecretariaat of lokale griffie voor de betaling van hun facturen. Per arrondissement komt er een gerechtskostenbureau waar speciaal opgeleide medewerkers de betalingen voor hen zullen afhandelen. Ze krijgen dus één centraal aanspreekpunt en moeten slechts één kostenstaat per maand voorleggen met al hun prestaties, in plaats van één per vertaling. Ook zullen ze sneller hun geld ontvangen.

Een opluchting? Bij Lextra Lingua, de vereniging voor gerechtstolken, wachten ze af. "Op papier lijkt het zeker een vooruitgang, maar ik vrees dat het in de praktijk nog steeds een rompslomp zal zijn binnen de administratie", aldus gerechtstolk Benjamin Van Hemelryck. (ARA)