Gerechtstolken en -experten voortaan sneller uitbetaald

le samedi 20 avril 2019 07:00 Het Nieuwsblad

Vertalers-tolken, psychiaters en andere gerechtsexperten zullen vanaf nu sneller betaald worden voor hun diensten. Er komen dertien gerechtskostenbureaus - één per arrondissement - die zullen dienen als centraal aanspreekpunt voor de uitbetaling, waardoor de gemiddelde betalingstermijn daalt van 154 naar minder dan 60 dagen. Het wetsontwerp werd halverwege maart goedgekeurd in het parlement en verschijnt vrijdag (gisteren, nvdr.) in het Staatsblad, meldt ­minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De uitbetaling van gerechtsexperten verloopt niet altijd van een leien dakje. Gerechtstolken klagen al jaren over achterstallige betalingen.

Deskundigen moeten voortaan ook maar één kostenstaat per maand voorleggen met daarin alle prestaties. Het ­onderscheid tussen 'dringende' en 'niet-dringende' kosten verdwijnt, omdat die laatste categorie vaak vertraagd werd uitbetaald en voor misverstanden zorgde.

Tot slot moeten de gerechtskostenbureaus ook de uitgaven in strafzaken helpen beheersen. Zo zal de FOD Financiën gerechtskosten beter kunnen terugvorderen bij de veroordeelde, omdat er digitaal ­gewerkt wordt. (blg)