gert late night : “Mijn vrouw heeft een mooie pyjama voor mij gekocht”

le mardi 30 avril 2019 15:32 Gazet van Antwerpen

Deze week slaapt Koen Geens uitzonderlijk nog eens in de stad van zijn jeugd. De minister van Justitie is de centrale gast in Gert Late Night op Vier. Eerst organiseerde hij nog een onlinedebat over zijn verwezenlijkingen van de voorbije legislatuur.

“Een magistraat die in 1999 begon bij justitie kreeg op zijn eerste werkdag een blocnote en een liniaal”, beweerde de minister van Justitie maandagmiddag op de boot van Gert Verhulst in het Antwerpse Willemdok. Twintig jaar later zat de uitgeweken Merksemnaar tussen een batterij camera's en computers vragen te beantwoorden die mensen online konden stellen via zijn Facebookkanaal.

Dina Tersago modereerde het debat, nablozend van het weetje dat Geens haar voor de start had toevertrouwd. “Mijn zoon is vroeger heel erg verliefd op u geweest”, zei hij tijdens het testen van de microfoons met pretlichtjes in de ogen. “Ondertussen is hij getrouwd en heeft hij drie kinderen.”

Wifi in de justitiepaleizen

Met deze online vraag- en antwoordsessie wilde Geens onder andere aantonen dat justitie in twintig jaar een lange weg heeft afgelegd. “Nu krijgen magistraten hun eigen computer, is er met Mach een algemeen informaticasysteem én is er zowaar wifi in de justitiepaleizen.”

Een uur onderhield de minister zijn kijkers in zijn typisch heldere stijl over zeer uiteenlopende onderwerpen: van de terugkeer van de kinderen van IS-strijders, via de voordelen van wettelijk samenwonen, tot de drugsvrije afdelingen in onze gevangenissen. Om aan te tonen dat justitie tegenwoordig veel dichter bij de mensen staat, haalde hij het succes van zijn eigen charmante gesprekspartner aan. Want gewone mensen gratis juridisch advies geven is precies wat Dina Tersago beoogt met haar VTM-programma De Pop-Up Rechtbank.

Matroesjka's-decor

De onlinesessie speelde zich af in een opvallend decor. De grijze tapis-plain, de rode zetels met gouden en zilveren kussens en de toog met de lichtjes gaven de tijdelijke studio eerder de allure van een Matroesjka's-achtige club. In plaats van de minister van Justitie verwachtte je elk moment een schaars geklede serveuse van achter de hoek te zien verschijnen. Het was de bar van de Evanna, het schip in de schaduw van het MAS, waarop Gert Verhulst en James Cooke Gert Late Night voor Vier opnemen.

Koen Geens, die opgroeide in de Groenendaallaan in Merksem maar in het Vlaams-Brabantse Huldenberg woont, slaapt deze week nog eens uitzonderlijk in de stad van zijn jeugd. “Sinds mijn moeder drie jaar geleden overleed, kom ik nog maar weinig in de stad”, aldus Geens. Hij is de centrale gast in het programma, samen met musicalacteur Jan Schepens en actrice Hilde De Baerdemaeker.

“Ik heb mezelf niet uitgenodigd,” zegt hij, “maar ik zal niet ontkennen dat deze vierdaagse lonend kan zijn voor mijn verkiezingscampagne. Nu kan het, want het parlementair werk is gestopt en ik heb geen buitenlandse afspraken meer.”

Onder de lakens

Dat James Cooke hem ook aan een diepte-interview zal onderwerpen onder de lakens, is de minister zeker niet ontgaan. “Mijn vrouw heeft speciaal voor deze gelegenheid een mooie pyjama gekocht”, lacht hij.

Het schema op de boot is moordend. Vlak na de online vraagsessie met Dina volgde een filmpje aan de jacuzzi van het schip met vijf jonge, oogverblindende 'influencers' in hotpants. De minister mocht zijn kostuum gewoon aanhouden.

Patrick Vincent