Minister Geens reageert op dood Julie Van Espen

le mardi 07 mai 2019 21:00 VRT

Minister van Justitie Koen Geens was vanavond te gast tijdens de uitzending van "Terzake", waar hij meteen de prangende vraag kreeg voorgeschoteld die overal blijft hangen: hoe kan het dat Steve Bakelmans, in 2004 en 2017 veroordeeld voor verkrachting, vrij rondliep onder voorwaarden en zo Julie Van Espen kon vermoorden? "De beslissing tot voorwaardelijke vrijlating gebeurde door een onafhankelijke rechter", benadrukte Geens. "Die moet ik als minister respecteren."

De rechtbank die Bakelmans veroordeelde was van oordeel dat hij onder voorwaarde kon worden vrijgelaten en dat een voorlopige hechtenis niet van toepassing was, omdat Bakelmans de voorwaarden had gerespecteerd. "Een andere rechter had ook mogelijk een andere beslissing genomen, maar dat is nu eenmaal hoe recht werkt."

Geens benadrukt dat hij niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de beslissingen van een onafhankelijk justitiehuis. "Ik maak de wetten niet, dat is de wetgevende macht. De wet die hier van toepassing is, bestaat al een hele tijd. Misschien had de rechter onder omstandigheden als deze tot een andere beslissing kunnen komen, maar dan zou men zeggen dat ik de scheiding der machten niet respecteer."

"Ik sta open voor een wetswijziging"

Om gelijkaardige scenario's in de toekomst te vermijden, is een debat over een wetswijziging zeker van toepassing. Dat vindt ook Geens. Al is dat niet zo eenvoudig. "Ik sta zeker open voor een wijziging van die wet, omdat recidiven (herhaling van gelijkaardige feiten, n.v.d.r.) een voorwaarde is die men zou kunnen toevoegen. Maar als men een straf geeft van 4 jaar, die niet technisch recidiveert omdat de vorige feiten meer dan vijf jaar geleden waren, dan is de kans dat hij zich onttrekt ook niet volledig onbestaande.

Ieder gerecht beslist welke rechter in welke kamer zit. Daar kan ik als minister weinig aan doenKoen Geens (CD&V), minister van Justitie

Geens vraagt dat justitiehuizen opnieuw bevoegd worden voor de naleving van de voorwaarden. "Daar zit nu een gat in de wet, wat erop wijst dat een onmiddellijke aanhouding niet zo kwaad zou zijn geweest in dit geval". Of de verantwoordelijkheid van het drama bij Justitie ligt, is niet eenduidig. Op het moment dat Bakelmans voor de strafkamer moest verschijnen, was de zitting namelijk afgeschaft. "Opnieuw, ieder hof organiseert zichzelf. Ieder gerecht beslist welke rechter in welke kamer zit. Daar kan ik als minister weinig aan doen."

Bekijk hier de video van Terzake »