“Het was een collectief falen”

le jeudi 09 mai 2019 06:00 Het Nieuwsblad

Dat het beroep in de zedenzaak waarvoor Steve Bakelmans vervolgd werd zo lang aansleepte, is het gevolg van een personeelstekort, zegt het hof. “Twee jaar wachten is abnormaal”, aldus de voorzitter.

Het parket-generaal in Antwerpen is aan het onderzoeken welke zaken er net als die van Steve Bakelmans al lange tijd wachten op een behandeling voor het hof van beroep. Dat zei eerste voorzitter Rob Hobin woensdag. Op die manier kan nadien voorrang worden gegeven aan de behandeling van zwaarwichtige zaken.

De eerste voorzitter van het hof van beroep gaf woensdag uitleg bij het feit dat het beroep in de verkrachtingszaak tegen Steve Bakelmans na bijna twee jaar nog niet behandeld is. De moordenaar van Julie Van Espen was op 30 juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex. Hij tekende beroep aan en wachtte in vrijheid zijn proces af. Bijna twee jaar later heeft dat proces nog steeds niet plaatsgevonden. Bakelmans bleef al die tijd een vrij man.

Twee jaar wachten “abnormaal”

De trage doorloop bij het hof van beroep maakte de afgelopen dagen heel wat kritiek los, ook van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die erop wees dat het hof zich zelfstandig moet organiseren. “Ik wil eerst en vooral mijn verslagenheid uitdrukken”, zegt Rob Hobin, sinds april eerste voorzitter van het hof. “Twee jaar wachten is abnormaal. Gemiddeld hebben we een doorlooptijd van tien maanden.”

De zaak werd op 9 mei 2018 voor de C2-kamer van het hof ingeleid. “Om organisatorische redenen werden er conclusietermijnen vastgelegd en werd de zaak uitgesteld naar 28 november 2018”, aldus Hobin. “De C2-kamer had zware financiële zaken in beraad.”

De zitting van 28 november zou er echter nooit komen. “In juli 2018 werd de werking van de C2-kamer tijdelijk opgeschort door een tekort aan raadsheren.”

Komende september wordt de kamer weer in werking gesteld. De zaak van Steve Bakelmans wordt al op 5 juni behandeld, tijdens een inleidingszitting.

Het tekort aan raadsheren is al langer een probleem. “Maar er is pas aandacht voor als er iets misgaat”, zegt Hobin.

Dubbel plooien

“We plooien ons hier allemaal dubbel, maar werden gedwongen die kamer te sluiten.” Dat is het gevolg van raadsheren die met pensioen gingen en niet of pas veel later vervangen werden. “Dit is een collectief falen”, zegt de eerste voorzitter. Hij hoopt dat in de toekomst vacatures sneller ingevuld kunnen worden. “Een pensioen wordt een jaar op voorhand aangevraagd, stel dan meteen ook de vacature open”, stelt hij voor.

Vanaf september zal er in burgerlijke zaken vaker alleen worden gezeteld. Daardoor komen vier raadsheren vrij voor strafzaken.

Sam Reyntjens