Nieuw gesloten asielcentrum voor vrouwen in budgethotel

le jeudi 09 mai 2019 06:00 Het Nieuwsblad

In De Vunt in Holsbeek is het nieuwe gesloten centrum voor vrouwen die wachten op terugkeer naar hun land van herkomst, geopend. De politie was voorbereid op hevig protest, maar dat viel mee.

“Toen ik voor het eerst staatssecretaris voor Asiel en Migratie was, heb ik dit gebouw (het oude Formule 1-hotel, nvdr.) aangekocht om als open centrum te fungeren”, aldus minister Maggie De Block (Open VLD), die samen met minister Koen Geens (CD&V) het centrum opende. “Vandaag heropenen we het als gesloten centrum. Voor dit centrum gaat het specifiek om vrouwen die het grondgebied moeten verlaten.”

Maximum 50 alleenstaande vrouwen zullen er binnenkort opgevangen worden in het gerenoveerde voormalige budgethotel achteraan De Vunt in Holsbeek. Het gaat om vrouwen die overgeplaatst worden vanuit de asielcentra van Brugge en Steenokkerzeel. “Een extra centrum was nodig omdat ze in Brugge en Steenokkerzeel niet ideaal opgevangen werden. Ze sliepen daar met vier op een kamer, en het sanitair voldeed niet helemaal. Dat we hier de infrastructuur al hadden, maakte de keuze eenvoudig. Het centrum zal overigens voornamelijk door vrouwelijk personeel open gehouden worden”, aldus De Block.

Normen

Het gebouw is opgefrist zodat het voldoet aan de normen van een gesloten centrum. “Er zijn 32 kamer voor één of twee personen”, zei Geens. “Die zullen de bewoners voldoende privacy garanderen. Het is een verbetering van de levensomstandigheden, en er is ook ruimte voor recreatieve activiteiten. Er is ook een kleine buitenruimte in het groen. Zo kunnen we hen toch een humane behandeling bieden voor de terugkeer.”

Een tiental Franstalige actievoerders stond de ministers op te wachten. Ze vinden de opsluiting van vrouwen onmenselijk. Maar een dertigtal agenten van de lokale politie Lubbeek en de federale politie waren voorbereid.

“Er was gezegd dat er een veertigtal mensen zou komen dus we hebben hier voldoende mensen voorzien”, zegt lokale korpschef Walter Vranckx.

“Of we ook in de toekomst protest moeten verwachten, weten we nog niet. We volgen het zeker op, en zijn voorbereid moesten er incidenten zijn. Maar ik verwacht niet dat de inwoners veel last gaan ondervinden.”

Voorbereid

Dat vermoedt ook burgemeester Hans Eyssen (CD&V). “Ik had op dit bedrijventerrein liever echte economische activiteit gezien. Maar het gebouw is van de federale overheid, dus zij kiest. Onze politiediensten zijn er alleszins op voorbereid. Maar ik reken erop dat we er niet meer last van gaan ondervinden dan toen het een open centrum was.”

(hsb)