Stoere buddy’s voor mishandelde kinderen: ‘Bikers Against Child Abuse’ komt overgewaaid uit VS

le mardi 04 juin 2019 13:46 HLN

Ons land is binnenkort een nieuwe volwaardige motorclub rijker. De ‘Bikers Against Child Abuse’ zien er met hun leren jekkers en tatoeages even stoer uit als hun kompanen van criminele motorbendes, maar willen daar verder niets mee te maken hebben. Deze bikers werpen zich op als buddy’s en bodyguards voor mishandelde en misbruikte kinderen.

Het concept van Bikers Against Child Abuse (BACA) komt overgewaaid uit de VS. Het was John Paul Lilly, zelf motorrijder én therapeut, die de organisatie in 1995 oprichtte. Intussen zijn er afdelingen over de hele wereld. Al deze bikers zeggen dat ze mishandelde, misbruikte of verwaarloosde kinderen willen beschermen. En die bescherming kan ver gaan. De Nederlandse afdeling heeft eens zeven dagen lang, 24 uur per dag, zes man gepost aan een huis waar de kinderen ontzettend bang waren. De jongste zoon durfde zelfs niet meer in zijn eigen bed te slapen. Altijd kroop hij bij zijn moeder. Tot hij tijdens die week wakker werd, de stoere bikers zag staan en gewoon terug in zijn eigen bed kroop.

“Als een kind naar de rechtbank moet om te getuigen tegen de dader, kunnen wij aan de rechter vragen of we erbij mogen zijn”, zegt Joker, vicepresident van de Belgische tak van BACA. “Een kind zal bang zijn als het voor de rechter moet verschijnen. Maar als het weet dat er veertig bikers achter hem in de zaal zitten, zal het veel steviger in zijn schoenen staan. Dat zijn dan veertig vrienden. Broers en zussen noemen wij hen.”

Skinnie, de vrouw van Joker en ook lid van BACA, benadrukt dat ze zoiets énkel doen als ze toelating hebben van de rechter: “We moeten de wet respecteren. Wij distantiëren ons heel uitdrukkelijk van criminele motorbendes. We hebben dezelfde structuur, met een voorzitter, een vicepresident en security, maar daar houdt de gelijkenis ook op.”

Grote glimlach

Een BACA-kind kan áltijd contact opnemen met zijn buddy’s bij de club en die reageren dan vrijwel meteen. Maar een BACA-kind word je niet zomaar: een ouder of voogd moet het aanmelden, waarna de club onderzoekt of er wel een officiële klacht wegens misbruik of mishandeling is ingediend. “We willen niets te maken hebben met exen die elkaar de duvel willen aandoen”, verklaart Joker. Als het kind “opgenomen wordt in de familie”, volgt er een kort gesprek en bij de volgende ontmoeting mag het een tocht maken op de motor. Joker: “Dan vragen we zoveel mogelijk bikers uit het buitenland, om het kind te tonen dat het er niet alleen voor staat. Meestal is het nog schuw bij het begin van de dag, maar op het einde loopt het met een grote glimlach tussen ons. Ouders vertellen soms dat ze hun kind voor het eerst in lange tijd weer zagen lachen. Het kind krijgt ook een vestje met ons logo én een beer of een deken, dat we allemaal een knuffel geven. Daar kan het dan mee slapen.”

Blanco strafblad

“We pretenderen niet om psychologen te zijn. We willen er alleen voor zorgen dat het kind niet meer angstig is”, vertelt Skinnie. Hoe ze dat moeten doen, hebben de BACA-leden via Skype geleerd in de VS. Intussen hebben bijna alle leden de lessen gevolgd en binnen zes maanden wordt de Belgische tak erkend als ‘full chapter’ - volwaardige club, zeg maar. En net zoals niet iedereen BACA-kind kan worden, zijn er ook voor de BACA-leden voorwaarden: ze mogen geen lid zijn van andere motorclubs én ze mogen geen strafblad hebben.

“Over de achtergrond van de mensen van BACA kan ik me niet uitspreken, maar het concept op zich kan wel helpen”, zegt Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. “Kinderen die misbruikt zijn, zijn zwaar getraumatiseerd. Ze zijn zeer angstig, want ze zijn bang voor herbelevingen. Alles wat kan helpen om dat angstpatroon te doorbreken, is prima. Als het kind weet dat het de steun krijgt van een stoere motorbende, dat die mensen achter hem staan, is dat een mooi veiligheidssignaal.”