Platform voor juridisch advies

le jeudi 06 juin 2019 06:58 Trends

De vraag naar juridische hulp is groot, maar velen durven de stap naar een advocaat niet te zetten. Zij kunnen terecht bij Jureca, een internetplatform dat adviezen en bijstand geeft via een netwerk van ruim driehonderd advocaten.

“Onderzoek toont aan dat de helft van de Belgen online antwoorden op juridische vragen zoekt, alvorens professionele begeleiding in te schakelen”, zeggen de oprichters Thomas Van Roy en Edgar Warmoes. “Wij bouwen voort op die trend met een transparant platform dat toegankelijk is voor iedereen.”

De achterliggende bvba werd in 2016 opgestart met de hulp van het acceleratorprogramma The Birdhouse. “Ons platform telt maandelijks 50.000 bezoekers”, zegt Edgar Warmoes. “We bieden oplossingen voor een 150-tal juridische problemen. De aangesloten advocaten geven altijd persoonlijk en in een heldere taal advies. De communicatie gebeurt meestal via e-mail en telefoon, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Dagelijks helpen we zo’n dertig klanten. Dankzij onze vaste prijzen zijn er nooit verrassingen.”

Na een succesvolle start in Vlaanderen richt de Gentse start-up zijn pijlen op Brussel en Wallonië. “We hebben het platform volledig in het Frans vertaald, en zijn op zoek gegaan naar Franstalige advocaten”, leggen de jonge ondernemers uit. Onlangs namen ze ook Juridischforum.be over, een onlineforum dat 250.000 bezoekers per maand telt. “Rechtzoekenden kunnen daar eerst terecht voor gratis advies”, klinkt het. “Daarna krijgen ze via Jureca tegen betaling een concrete juridische oplossing aangeboden.”

Het leeuwendeel van de bezoekers zijn particulieren, maar Jureca haalt bijna de helft van zijn omzet uit professionele klanten. Enkele nieuwe diensten moeten dat b2b-segment nog beter bedienen. Het jonge bedrijf krijgt daarvoor ook bijval van Belfius, dat startende ondernemers een voordelenpakket biedt. Dat bestaat

onder andere uit een waardebon van 100 euro. Daarmee kunnen starters op het Jureca-platformbijvoorbeeld oprichtingsadvies inwinnen of juridische documenten aanvragen.

Ondernemers tekenen hun zakenidee weleens op een bierviltje. Elke week stellen we een starter voor aan de hand van zo’n startersviltje.