Online wordt het gevaarlijker dan op straat

le jeudi 04 juillet 2019 10:28 Het Nieuwsblad

Vier op de vijf Belgen die het voorbije jaar slachtoffer werden van hacking, oplichting of belaging op internet, stapten niet naar de politie. “We zitten met een collectief probleem”, zegt korpschef ­Nico Paelinck. “Er komt een tsunami van cybercriminaliteit aan.”

Informatici. Daar hebben onze politiediensten dringend extra nood aan. Het was net geen smeekbede die Nico Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie, gisteren richtte aan de beleidsmakers. Paelinck, zelf korpschef van de Westkust, wijst naar statistieken uit de VS, waar 50 procent van alle misdrijven zich al in de virtuele wereld afspeelt. “Er komt een tsunami van cybercriminaliteit aan. En we staan met onze voeten in het zand.”

Paelinck doelt op het gebrek aan kennis bij het huidige politiekorps. “We hebben geen lokale cyber­crime units. Weet elke agent te velde dat hij aan een slachtoffer moet vragen om zeker een screenshot te nemen van het gepleegde misdrijf? Ik vrees van niet. Hoog tijd om te investeren in extra opleiding.”

En om de bevolking warm te maken om aangifte te doen. Want uit de “Veiligheidsmonitor 2018” - een bevraging van 168.206 landgenoten - blijkt dat er, naast de opvallende stijging van geregistreerde feiten met 15 procent ten opzichte van 2017, een dark numberis van 200.000 online misdrijven die niet gemeld worden. Het zou gaan om 22.000 feiten van hacking, 66.000 feiten van oplichting via het internet en 27.000 feiten van belaging, naast tienduizenden gevallen van virtuele bedreiging en pestgedrag. “Dat dark number is verontrustend en maakt een hoera-stemming over gedaalde criminaliteitscijfers ongepast”, beamen ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Paelinck hoopt dat de burger de komende jaren de stap naar het politiekantoor wél zal zetten. Met aan de overzijde van de tafel specifiek opgeleide agenten. “Cybercriminaliteit is iets wat iedereen aanbelangt. Hoe moet een ouder omgaan met een kind dat op zijn computer in de slaapkamer slachtoffer wordt van virtueel pesten? Of wat met een bejaarde die niet weet dat hij zijn draadloos internet moet beveiligen? Mensen moeten weten wat te doen, zelfs als een fenomeen schijnbaar ongevaarlijk lijkt. Onze taak moet er één zijn van opleiding en preventie. We moeten naar de scholen, naar de ouders, naar de jeugdhuizen en naar de bejaarden. Organisaties als Okra kunnen daar een belangrijke partner in worden. Pas dan kunnen we de tsunami eventueel een halt toeroepen.”

Pieter Huyberechts

Ook “tsunami” aan illegale vuurwapens

Vorig jaar werden 27 procent meer wapens inbeslaggenomen dan in 2017. Een opvallend cijfer, dat alles te maken heeft met de regularisatie van de “stock” aan wapens in huiskamers. Een initiatief dat Geens samen nam met zijn vroegere collega op Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Met als gevolg dat tal van Belgen hun vuurwapen lieten regulariseren. (phu)