Ook zonder geweld mag je straks niet meer ontsnappen

le vendredi 19 juillet 2019 10:32 Het Nieuwsblad

In de gevangenis van Ruiselede is gisterenmiddag opnieuw korte tijd een gedetineerde kunnen ontsnappen. Het is al de vierde ontsnapping in nog geen twee weken tijd. Momenteel zijn gedetineerden niet strafbaar als ze uit de gevangenis willen ontsnappen. Zowel CD&V, N-VA als Open VLD wil daar nu verandering in brengen.

De gedetineerde (49) ontsnapte gisternamiddag uit de gevangenis van Ruiselede tijdens de dagelijkse karweien op de weide. De gevangenis is een open inrichting, waar gedetineerden veel vrijheid krijgen met het oog op hun re-integratie in de maatschappij. Ver raakte de man echter niet: kort na 21 uur kwam het bericht dat hij alweer ingerekend was. Gisteravond werd hij opnieuw aan­gehouden en sindsdien verblijft hij in een politiecel.

Opmerkelijk is dat er in nog geen twee weken tijd vier gevangenen probeerden te vluchten uit de open instelling. Twee van hen werden na enkele dagen weer opgepakt in Rotterdam. Eén gedetineerde, die vorige week uit het douchecomplex kon vluchten, is momenteel nog altijd voortvluchtig.

Niets onwettigs

Ontsnappen uit de gevangenis is volgens de huidige wetgeving niet strafbaar. Alleen wie geweld ­gebruikt of bedreigingen uit, riskeert een bijkomende vervolging of gevangenisstraf. Ook zij die helpen met de ontsnapping, kunnen vervolgd worden. In theorie heeft de gedetineerde die gisteren ontsnapte dus niets on­wettigs gedaan.

Ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daar verandering in brengen. “Het ontwerp van een nieuw Strafwetboek voorziet wel in een dergelijke strafbaarstelling”, verklaarde hij woensdag in de Commissie Justitie. Geens zou het goed vinden mocht het nieuwe wetsvoorstel er straks doorkomen.

Het nieuw Strafwetboek werd ingediend op het einde van de ­vorige legislatuur, maar na de val van de regering kwam de definitieve beslissing er niet meer door. N-VA sluit zich alvast aan bij het plan om ontsnappingen strafbaar te maken. “Wij zijn absoluut voorstander”, zegt Sophie De Wit (N-VA). “We moeten tegenhouden dat gedetineerden proberen te ontsnappen. Door de ontsnappingen strafbaar te maken, ontraad je hen en voorkom je ook bijkomende strafbare feiten, zoals geweld tegen cipiers.”

Niet alleen CD&V en N-VA zijn het voorstel genegen, ook de Vlaamse liberalen springen op de kar. Open VLD'er Katja Gabriëls zegt dat de partij gisteren alvast besliste om een oud wetsvoorstel daarover in september opnieuw op de agenda te plaatsen. In dat oud wetsvoorstel was er sprake van bijkomende straffen van zes maanden tot drie jaar opsluiting.

Marc Klifman - Matthias Vanderaspoilden en Pieter Lesaffer