Week van Geens 1 juli -21 juli

le vendredi 19 juillet 2019 14:56 De week van Geens

Ik ben heel fier een Europeaan te zijn. Men kan veel zeggen van de Europese Unie. Meestal omdat men er weinig van weet, en het een gemakkelijke zondebok is voor alles wat niet goed gaat: onze budgettaire toestand die niet verder mag ontsporen, onze vanuit Frankfurt geleide munt- en rentepolitiek, het kwakkel migratiebeleid en vele andere probleemsituaties.

Maar wij zijn Europa, allemaal samen, dus een verwijtende vinger verwijst als vanzelf naar degene die het verwijt maakt. Dat blijkt des te meer wanneer voor de tweede maal een Belgische premier tot voorzitter van de Europese Raad wordt gekozen. Charles Michel verdient deze aanstelling en ik wenste hem al bij herhaling geluk en succes, in de Ministerraad en op Facebook.

Het opmerkelijkste feit was dat de Unie in veel minder dan twee maanden tot een aantal indrukwekkende topaanstellingen kwam die in de wereld mogen gezien worden. België en Vlaanderen, zelfs Brussel en Wallonië, kunnen er qua snelheid een puntje aan zuigen.

En even opmerkelijk was dat een dame tot voorzitter van de Europese Commissie werd gekozen: Ursula Von der Leyen uit Duitsland die samen met haar ondervoorzitters Frans Timmermans en Margrethe Vestager een trio zal vormen om u tegen te zeggen. Drie grote Europeanen, waaronder twee dames, met enorme kwaliteiten die ze al bewezen. En dus ben ik fier een Europeaan te zijn.

Goede vakantie!

Lees De week van Geens »