Na elf jaar procederen kan bouw van nieuwe gevangenis eindelijk starten

le jeudi 25 juillet 2019 09:55 Het Nieuwsblad

Niets staat de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde nog in de weg. De Raad voor Vergunningsbewistingen heeft de laatste twee procedures die daar werden ingediend, verworpen.

Na elf jaar procederen haalt de Regie der Gebouwen haar slag thuis: Dendermonde krijgt een nieuwe gevangenis op de site Oud Klooster. En dat is ook voor de stad Dendermonde goed nieuws.

“We zijn hier zeer blij mee”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Er liepen nog twee dossiers, tegen de weg en tegen het gebouw zelf, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft die verworpen. Alleen een procedure tegen de wijziging van het landschap is nog hangende, maar die is zonder voorwerp omdat de bouwvergunning geldig is.”

Eerder verwierp de Raad van State ook de beroepen tegen de milieuvergunning. Omdat er al een bouwvergunning en een aannemer was, kan de bouw nu eindelijk van start gaan.

Sterk verouderd

“Er is behoefte aan nieuwe gevangenissen. Sommige gebouwen zijn zodanig verouderd dat het personeel moeilijkheden ondervindt om te werken en de basisrechten van de gedetineerden te respecteren. Een veilige samenleving is ook een samenleving waarin de gedetineerden beter uit de gevangenis komen. Samen met de Regie der Gebouwen heb ik de lopende procedures altijd van nabij opgevolgd. Er kan nu effectief begonnen worden met de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde”, aldus minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die ook verantwoordelijk is voor de Regie der Gebouwen.

“Ik wil alle betrokken medewerkers en partners bedanken voor hun onafgebroken inzet de afgelopen jaren”, reageert administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen Laurent Vrijdaghs. “Het belangrijkste is dat we nu kunnen werken aan goede levensomstandigheden voor de gevangenen en veilige en correcte werkomstandigheden voor de cipiers”, zegt Vrijdaghs.

Dendermondenaar Marc Verwilghen maakte als toenmalig minister van Justitie in 2001 bekend dat er een nieuwe gevangenis zou worden gebouwd. Achttien jaar en een pak procedureslagen later staat die er nog altijd niet. Binnenkort dus wel. De nieuwe gevangenis biedt plaats aan 444 gedetineerden.

Stef Van Overstraeten