CD&V duidt vicepremier Koen Geens aan als federaal onderhandelaar

le mardi 08 octobre 2019 09:00 Radio 1

CD&V heeft vicepremier en minister van Justitie Koen Geens aangeduid om federaal te onderhandelen voor de partij, in afwachting van een nieuwe voorzitter. Wouter Beke, die normaal als voorzitter de onderhandelingen moest leiden, wordt zoals bekend Vlaams minister van Welzijn.

Vandaag gaan er twee "preformateurs" aan de slag, die verder moeten werken aan een nieuwe federale regering. De koning zou straks Geert Bourgeois van N-VA en Rudi Demotte van PS benoemen.

Voor CD&V zal Koen Geen de gesprekken volgen. "In afwachting van wie voorzitter wordt, zal ik de partij zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen", zo bevestigt Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1 dat nieuws.

Niet dat CD&V staat te springen om als mathematisch overbodige partij in een federale regering te stappen, zegt Geens. "Als we de vraag krijgen, zal ik zeggen dat we in 2011 alles gedaan hebben om een coalitie PS-N-VA mogelijk te maken en dat we toen zonder N-VA in een regering zijn gestapt, mét een zesde staatshervorming. De kiezer heeft ons toen niet beloond. In 2014 zijn we zonder de PS, met de N-VA, in een regering gestapt. De kiezer heeft ons opnieuw niet beloond. Nu is het dus tijd dat de PS en N-VA elkaar eindelijk vinden."

Huzarenstukje

CD&V wil niet alleen dat PS en N-VA samen in een regering stappen, maar dat beide partijen ook een zevende staatshervorming uittekenen tegen het einde van de legislatuur. "Dat zal niet anders gaan, als we onze budgettaire situatie en bestuurssituatie goed willen oplossen."

Of een regering tegen december van dit jaar haalbaar is, zoals Alexander De Croo (Open VLD) suggereerde? Geens denkt dat het een "huzarenstukje" zou zijn om een regering te hebben tegen Kerstmis. "Het zal eerder begin 2020 zijn."