Regering gaat “zo goed als zeker” in beroep tegen uitspraak over terughalen Syriëstrijdster

le samedi 02 novembre 2019 14:00 Nieuwsblad

Nieuwsblad - Regering gaat “zo goed als zeker” in beroep tegen uitspraak over terughalen Syriëstrijdster

De regering in lopende zaken zal zo goed als zeker beroep aantekenen tegen de beslissing van de Brusselse kortgedingrechter die de Belgische Staat verplicht een Belgische Syriëstrijdster en haar twee kinderen ­terug naar België te halen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd.

De vrouw zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het Syrische vluchtelingenkamp Al-Roj en wil naar ons land terugkeren. België krijgt 75 dagen om dat te regelen. De Staat kan nog in beroep gaan, maar dan nog moet ze in tussentijd het vonnis uitvoeren.

Minister Geens zegt dat de regering “met 99 procent zekerheid” in beroep zal gaan tegen de uitspraak. “Een eerdere beslissing van de rechtbank in een andere zaak stelde dat er geen subjectief recht op terugkeer is. Nu zegt de rechtbank in kort geding dat dat recht er wel is. De ­beroepsprocedure moet duidelijk maken wat nu precies het standpunt is van het gerecht”, klinkt het.

Het terughalen van ISIS-moeders met kinderen blijft een heikel punt voor de regering. Nog twee andere ISIS-weduwen proberen via procedures in de rechtbank naar ons land terug te keren. (mkm)