Wie boete twee keer betaald heeft, krijgt te veel betaalde geld eindelijk terug

le lundi 18 novembre 2019 12:00 De Tijd

De Tijd - Wie boete twee keer betaald heeft, krijgt te veel betaalde geld eindelijk terug

Wie zijn verkeersboete per ongeluk twee keer betaald heeft of een fout maakte bij de overschrijving, heeft het te veel betaalde geld eindelijk teruggekregen. Meer dan 75.000 mensen kregen een terugbetaling voor dossiers uit de periode van april 2018 tot maart 2019. Die achterstallige correcties zijn gebeurd in twee golven, in februari en april. Daarna kregen dit jaar, sinds de reactivering van de automatische terugbetaling, nog eens meer dan 39.000 mensen hun boete terugbetaald.

Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft overgemaakt aan Vlaams Belang-Kamerlid Kurt Ravyts. 'De interne technische redenen waren te wijten aan een niet geheel sluitend algoritme dat de matching doet van de inkomende betalingen aan de bijhorende boete. Om foutieve terugbetalingen te voorkomen en het automatische mechanisme te kunnen optimaliseren werd de terugbetaling tijdelijk stopgezet. De periode van stilstand heeft het mogelijk gemaakt een grondige analyse uit te voeren en het algoritme te optimaliseren.'

Nog enkele duizenden mensen wachten momenteel op een terugbetaling. Geens: 'Er resten nog zowat 5.000 dossiers waarvoor momenteel door de backoffice, in samenwerking met de betrokken parketten en de federale overheidsdienst Financiën, de nodige stappen worden gezet om tot terugbetaling over te gaan. Daar zijn ook nog dossiers uit 2018 bij.'

LARS BOVÉ