Na geslaagde cyberaanval door Belgische politie: "Terreurgroep IS volledig uitgeschakeld op het internet"

le lundi 25 novembre 2019 12:00 VRT NWS

Na geslaagde cyberaanval door Belgische politie: "Terreurgroep IS volledig uitgeschakeld op het internet"

Het Belgisch federaal parket heeft een succesvolle cyberaanval uitgevoerd op Amaq, het "persbureau" en propagandakanaal van terreurgroep IS. De operatie werd geleid door een Belgische onderzoeksrechter en gebeurde in samenwerking met de internationale politie-organisatie Europol, Eurojust en de Spaanse politie. De aanval nam vier dagen in beslag.

In 2018 had het federaal parket al een cyberaanval uitgevoerd op Amaq, maar toen waren het persbureau en de getroffen sites en accounts na relatief korte tijd weer actief.

"Dat had ons enigszins verrast en daarom hebben we geprobeerd het ditmaal beter te doen", zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van der Sypt aan het persagentschap Belga. "Dat lijkt ook gelukt. We hebben heel wat accounts kunnen uitschakelen en een reeks websites offline kunnen halen. Ongetwijfeld zullen ze de komende dagen proberen weer de kop op te steken, maar dat zal veel tijd en middelen en geld vragen."

De cyberaanval vond vorige week plaats en nam vier dagen in beslag. Het onderzoek naar de IS-servers is in handen van de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen en werd geleid door een Belgische onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorisme.

In totaal werden meer dan 26.000 bestanden, sites en communicatiekanalen geblokkeerd. "IS moet steeds op zoek naar nieuwe manieren om te kunnen communiceren. Nu mogen ze dat opnieuw proberen", aldus Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. "IS is voorlopig niet meer aanwezig op het internet", besluit Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Lisez l'article »