Koen Geens bepleit nieuwe architectuur voor België

le jeudi 05 mars 2020 20:00 Tijd

'De motor van België stokt vandaag opnieuw', schrijft CD&V-vicepremier Koen Geens in een blog op zijn website. 'Het is dus de hoogste tijd voor een een nieuwe architectuur voor België.'

Nu er heel wat druk wordt gezet op CD&V om een noodregering mogelijk te maken, plaatst kopstuk Koen Geens een blog op zijn website, waarin hij uitgebreid beargumenteert dat er een nieuwe diepgaande staatshervorming moet komen, zelfs al is er sociaal-economisch stormweer op komst.

Het éne, namelijk de budgettaire sanering en de sociaaleconomische vooruitgang, gaat niet zonder het andere, namelijk een efficiënte staatsinrichting.

'Het éne, namelijk de budgettaire sanering en de sociaal-economische vooruitgang, gaat niet zonder het andere, namelijk een efficiënte staatsinrichting', schrijft Geens.

De vicepremier van CD&V vindt het de hoogste tijd voor een nieuwe staatshervorming, omdat de motor van België opnieuw stokt. 'Het is dus de hoogste tijd om een architectuur te ontwikkelen voor België die toestaat om bijna automatisch, volgens voorgeschreven regels en binnen een termijn van hooguit enkele maanden na de verkiezingen een stabiele regering te vormen met een degelijk programma dat van de meerderheid het vertrouwen krijgt.'

Versplintering

Niet alleen de architectuur moet worden herbekeken, ook de bevoegdheidsverdeling in België, meent Geens. 'De leidraad is de autonomie van de deelstaten', klinkt het. Volgens Geens is 'de gezondheidszorg (naast strafuitvoering, mobiliteit, migratie...) hopeloos versplinterd tussen de deelstaten en België (...) Een overheveling naar de deelstaten naar het model van de kinderbijslag lijkt niet langer ondeelbaar', luidt het.

België moet vandaag opnieuw de moed vinden om 50 jaar toekomst te creëren, zoals het deed tussen 1970 en 1980.

'België moet vandaag opnieuw de moed vinden om 50 jaar toekomst te creëren, zoals het deed tussen 1970 en 1980. Dat was nochtans één van de economisch en budgettair moeilijkste periodes die het land ooit heeft gekend. Wat we nodig hebben, is een duidelijk afgesproken menu, een strakke kalender en een helder proces. Maar vooral veel politiek engagement.'

Het pleidooi van Geens komt niet toevallig op het moment dat alle ogen op CD&V gericht zijn om een noodregering met de PS en zonder N-VA te vormen. Met het pleidooi van Geens voor een nieuwe periode van stabiliteit lijkt het antwoord duidelijk: CD&V doet niet mee aan bric-à-bracoplossingen.

Bron: De Tijd