Meer boetes, en sneller betaald

le jeudi 05 mars 2020 10:00 HLN

Sinds de automatisering van het boetesysteem worden verkeersboetes een stuk sneller betaald. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie. Door de komst van onder meer een QR-code op de boete, waarmee mensen in enkele klikken kunnen betalen, wachten overtreders minder lang met betalingen.

Te snel gereden en een minnelijke schikking in de bus gekregen? Sinds december 2019 staat er op de boete een universele QR-code. Wie de code scant met zijn of haar smartphone, krijgt meteen een keuzemenu: betalen met Bancontact of met een kredietkaart. Gegevens invullen, op 'Betalen' klikken en klaar. "Die QR-code biedt heel wat voordelen", zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie. "Het gaat veel sneller. En dubbele betalingen zijn onmogelijk." Dubbel betaalde boetes zetten immers een hele administratieve keten in gang, en de terugbetaling kan enkele maanden op zich laten wachten.

Verdubbeling

In december 2019 betaalden 22.224 mensen hun boete via de QR-code, goed voor 6,44% van de 345.203 te betalen boetes toen. "Dat aantal is de voorbije maanden bijna verdubbeld", aldus Landtsheere. Vorige maand gebruikten 38.282 mensen - of 12,10% - de code.

De QR-code is één van de onderdelen van de automatisering van justitie, die er - in het geval van verkeersboetes - moet voor zorgen dat de pakkans groter lijkt. Vroeger lagen de stapels papieren processen-verbaal in dozen te wachten tot ze werden verstuurd naar de overtreders. Dat ging soms zo traag, dat een aanzienlijk deel van de boetes werd geseponeerd.

10% wanbetalers

"In 2017 werd het hele boetesysteem geautomatiseerd en sindsdien is er van seponeren geen sprake meer. In combinatie met de extra controles door de politie is de reële pakkans dus effectief verhoogd", klinkt het op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Boetes worden ingevoerd in het systeem en automatisch verstuurd. "Het bedrag van de uitgeschreven verkeersboetes is gestegen van 350 miljoen euro in 2017 (4,1 miljoen boetes) naar 500 miljoen euro in 2018 (5 miljoen boetes)", aldus Landtsheere. Cijfers voor 2019 zijn er nog niet.

Ook het aantal boetes dat 'vrijwillig' wordt betaald, is het voorbije jaar gestegen. In 2018 werd 80% van de boetes in orde gebracht. "In 2019 was dat 90%. Van de 500 miljoen euro aan verkeersboetes werd 450 miljoen euro dus betaald zonder dat we wanbetalers achterna moesten." Wie toch weigert te betalen, ziet de boete bijvoorbeeld verrekend in de personenbelasting. "En wie geen financiële middelen heeft, krijgt een rijverbod. Maar dat is enkel wanneer de FOD Justitie of Financiën het bedrag op geen enkele manier kan innen."

Edward Landtsheere (FOD Justitie) - CÉDRIC MAES