Koen Geens: "3 mei zal geen vrijheid, blijheid zijn"

le vendredi 24 avril 2020 09:00 De Ochtend

Koen Geens: "3 mei zal geen vrijheid, blijheid zijn"

Om 14.30 uur komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen. Ze moeten zicht geven op een uitweg uit de strenge coronamaatregelen. Vicepremier Koen Geens (CD&V) waarschuwt alvast dat we niet meteen al onze vrijheid terug kunnen krijgen.

"Het is niet gedaan", zegt Koen Geens in 'De Ochtend'. "3 mei, de volgende deadline, zal geen ‘vrijheid, blijheid’ zijn. Daar moeten we ons op voorbereiden. Gisterenavond heb ik de experten gevraagd wanneer ik weer in de tuin mag voetballen met mijn kleinkinderen. Het antwoord was weinig opbeurend. En dat is een klein probleem in vergelijking met wat andere mensen moeten opbrengen. We moeten vrijheid, gezondheid, economie, jeugd en maatschappelijk welzijn in balans brengen. Dat is verschrikkelijk moeilijk."

Wat mogen we verwachten van de Nationale Veiligheidsraad?

Om 14.30 uur komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een nieuwe stap in de coronamaatregelen te bespreken. Een uitkomst volgt dan meestal rond 19 uur. Onder andere op deze vragen verwachten we een antwoord:

  • Mogen we weer meer vrienden of familie zien?
  • Gaan de scholen effectief op 15 mei opnieuw gedeeltelijk open?
  • Mag een deel van de winkels (onder voorwaarden) openen?
  • Wordt een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer?
  • Kunnen kleinere festivals deze zomer doorgaan?
  • Wat met trouwfeesten, communies en begrafenissen?
  • Kunnen we weer buiten sporten, en mogen kinderen terug op een speeltuin spelen?

“Mondmasker misschien verplicht voor bepaalde omgevingen”: Veiligheidsraad moet knoop doorhakken

“Het kan zijn dat er vanavond voor een aantal omgevingen van mondmaskers wordt gesproken. Dat zal misschien voor bepaalde omgevingen verplicht zijn.” Dat zegt vicepremier Koen Geens (CD&V), die ook in de Veiligheidsraad zit die vanmiddag opnieuw bijeenkomt.

“Mondmaskers geven geen geweldige bescherming, dat hebben de experten en de Wereldgezondheidsorganisatie altijd gezegd. Maar een week geleden heeft de RMG (de medische adviesgroep, red.) gezegd dat het aan te raden is”, klinkt het.

Om die mondmaskers te voorzien werken de verschillende regeringen op 3 pistes: de levering van chirurgische en FFP2-maskers, textielmaskers die de medische textielindustrie op termijn ook bij ons kan produceren, en de productie door mensen zelf, waarvoor de regering verwijst naar maakjemondmasker.be.

Geens schat verschil tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen in Brussel klein in

Wanneer er opnieuw (gedeeltelijk) les wordt gegeven in scholen, is een van de grote thema’s voor de Veiligheidsraad straks. Vlaanderen stelde een opening op 15 mei voor, in Franstalige kringen circuleert 18 mei. “Het verschil in die data - tussen 15 en 18 mei - is niet zo groot”, zegt Geens, die ook in de Veiligheidsraad zit. “Ik denk dat er een verregaand akkoord is tussen de gemeenschappen in Brussel over hoe het onderwijs de volgende maanden gaat functioneren.”

Ook over examens, en eventuele deliberaties en proclamaties na 30 juni lijken de gemeenschappen een andere mening te hebben. Geens: “Stel dat daar over bepaalde dingen verschillende afspraken zijn, dat zou niet rampzalig zijn.”

Beluister hier het hele gesprek op De Ochtend »