Ministers De Block en Geens duiken op als streetart onder Bananenbrug

le vendredi 03 juillet 2020 09:00 Articles

Minister Koen Geens die in een gevecht verwikkeld is met zijn mondmasker en collega Maggie De Block die tijdens een online vergadering in een onbewaakt moment haar neus schoonmaakt zonder zakdoek. Het zijn twee iconische beelden die voor altijd verbonden zullen blijven met de coronacrisis. Ze staan ook symbool voor de niet altijd even doortastende manier waarop de regering de pandemie heeft aangepakt.

Ze werden zopas vereeuwigd - of toch tot zolang een andere creatieveling er met de spuitbus over gaat - door graffitikunstenaar en cartoonist Fouad Hachmi, beter bekend als HMI. De Brusselaar is een van de pioniers van de Belgische graffiti en sloot zich al heel vroeg in zijn artistieke carrière aan bij het hiphopcollectief CNN199. Hij stelde al tentoon in Senegal, Marokko en Frankrijk.

Dat twee van zijn werken nu ook in Wijnegem te bewonderen zijn, is niet toevallig. De gemeente stelt de lange muur langs het Albertkanaal onder de Bananenbrug al vijftien jaar ter beschikking om legaal graffiti aan te brengen, al is er eerst wel een officiële toestemming nodig van de jeugddienst. Vaak zijn het lokale jongeren die er hun ding doen, maar de locatie geniet intussen in heel het land bekendheid als een plek waar creaties aangebracht met de spuitbus goed tot hun recht komen en wel eens lang kunnen overleven.

Benieuwd hoe duurzaam deze 'Maggie' en 'Koen' zullen zijn. Wie de werken goed wil bestuderen kan afdalen naar het jaagpad via de Kanaalstraat. (jaa)