“We willen ieder kind een positief zelfbeeld geven”

le samedi 29 août 2020 09:00 Nieuwsblad

Het schooljaar in Assenede is begonnen. Minister Koen Geens (CD&V) legde vrijdag de eerste steen van Het Ooievaarsnest, dat onderwijs op maat van ieder kind wil aanbieden.

Meer dan 7 miljoen euro zal de nieuwe vrije basisschool in de Leegstraat kosten. Architecturaal gaat het op in de parkomgeving, en infrastructureel is het volledig aangepast aan een nieuwe manier van lesgeven. Het Ooievaarsnest 2.0 moet een warm nest worden, waar ieder kind op zijn eigen tempo kan werken.

“We gaan uit van de verschillen tussen de kinderen, wat betekent dat we afwijken van het jaarklassensysteem want niet ieder kind kan op dezelfde tijd evenveel leren”, legt Gilbert De Neve, voorzitter van het schoolbestuur, uit “We zullen daarom werken in leef- en leergroepen over twee geboortejaren, in groepen die begeleid worden door vier voltijdse leerkrachten, een halftijdse coördinator en turnleerkrachten. Daarvoor werken we met afgescheiden instructieruimtes en grote leerpleinen waar zelfstandig en individueel gewerkt kan worden. Door de omschakeling van leeftijdsklassen naar teamonderwijs zullen we kinderen beter op maat kunnen begeleiden, zittenblijven vermijden en het positief zelfbeeld upgraden. We willen een thuis zijn voor onze kinderen.”

“Met de bouw van Het Ooievaarsnest, in het hart van Assenede, heeft onze gemeente er een nieuwe troef bij”, zegt burgemeester Philippe De Coninck (Samen Plus). “De architectuur ademt duurzaamheid, integratie en polyvalentie.”

Er kwam een woord van dank voor ondernemer Luc Christiaen, die bereid was de villa en het park van zijn papa, ereburger en industrieel Paul Christian, te verkopen om Het Ooievaarnest verder te laten groeien en bloeien. “Er was wel een voorwaarde”, gaf schooldirecteur Jan Verwulgen mee. “Binnen de vijf jaar moest er een nieuwe school komen of de gronden zouden terugkeren.”

Tegen januari 2022 moet de school klaar zijn.

Chris Thienpondt

Inhoud ↑